owsianka amarantowa

ugotuj zdrową i pożywną owsiankę amarantową na śniadanie! W Rosji amarant jest używany bardzo rzadko. Jest to jednak bardzo przydatny produkt. Zawiera białko roślinne, witaminy, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Amarant jest idealny do posiłków sportowych, wegetariańskich i surowych.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 71 % 25 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Nasiona amarantusa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i dużych sklepach. Zwykle kasza amarantowa nie jest całkowicie żółta, występują czarne nasiona. Czarne nasiona to nasiona bezpośrednio ze skorupą, a żółte to obrane nasiona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nasiona amarantusa są bardzo małe, więc wlej je do sita o bardzo drobnych oczkach i spłucz pod bieżącą wodą. Ta procedura pozwala umyć mały piasek lub niektóre wtrącenia ze zbóż. Pozostaw amarant na sicie, aby szkło nadmiar wody. Płukanie nasion w inny sposób, taki jak ryż, będzie problematyczne, ponieważ nasiona amarantusa unoszą się na powierzchni wody. Następnie lepiej jest użyć marlechki, spuszczając wodę z miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko i wodę do kadzi w stosunku 1: 1, zagotuj zawartość kadzi na dużym ogniu. Podczas gotowania mieszanki mleczno-wodnej dodaj szczyptę soli i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W cienkim strumieniu, ciągle mieszając, wlej umyte nasiona amarantusa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz ogień, przykryj chochlę pokrywką i gotuj owsiankę na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 25-30 minut. Przez pierwsze 10 minut nie otwieraj pokrywki, a następnie od czasu do czasu mieszaj owsiankę, aby owsianka się nie przypaliła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż gotową owsiankę amarantową na talerz, w razie potrzeby możesz dodać mały kawałek masła. Do swoich upodobań Dodaj do owsianki słodki wypełniacz, który może służyć jako dżem, dżem, orzechy, jagody lub owoce.

kiedy Europejczycy, a dokładniej Hiszpanie, dotarli do Ameryki Południowej, wielu z nich zdecydowało się na publikację książek na podstawie swoich podróży. Ich prace były nie tyle literackie, co krajobrazowo-historyczne. Zwykle opisywali, co podróżnicy spotkali na swojej drodze, jakie narody napotkali, jakie rośliny i jakie zwierzęta napotkali. I tak w jednej z takich książek opisano roślinę amarantusa, oczywiście w lokalnym przysłówku miała inną nazwę. W książce opisano, że jest bardzo podobny do rodzimej, znanej Europejskiej Marii. Podobnie jak Marie, ta roślina używała liści do jedzenia. Oprócz liści amarantusa używano również nasion. Co zaskakujące, później okazało się, że zarówno amarant, jak i Mar są krewnymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka amarantowa - 371   kcal/100g

Podobne przepisy