skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę grochową z wędzonymi żebrami i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Zacznij od groszku: posortuj suchy groszek, spłucz i namocz w zimnej wodzie przez 2 godziny, jeśli groszek jest posiekany, jeśli jest cały, przez noc. Przed przygotowaniem zupy spuść niewchłoniętą wodę i spłucz groszek pod bieżącą wodą. Umyj i obierz warzywa.
Krok 2:
Opłucz kurczaka, pokrój żeberka wzdłuż kości. Umieść: 1/2 cebuli, 1/4 marchewki, 6 groszku czarnego pieprzu, 1 ząbek czosnku, łodygi koperku i pietruszki w pojemniku z siatką bulionową. Załaduj mięso, żeberka, siatkę z przyprawami na patelnię, napełnij wszystko zimną wodą. Jeśli groszek jest cały, włóż go teraz. Pozwól bulionowi zagotować się, usuń pianę, zmniejsz ciepło na małe i gotuj pod przykryciem przez 30-40 minut. NIE SOLIĆ!
Krok 3:
Obierz i pokrój marchewkę i kiełbasę-w paski, cebulę, czosnek, zioła — drobno, ziemniaki — w średniej kostce.
Krok 4:
Po upływie czasu wyjmij gotowe mięso i siatkę z przyprawami i załaduj groszek do gotującego się bulionu (jeśli jest posiekany). Usuń pojawiającą się pianę, zmniejsz ciepło i gotuj zupę przez około 20-30 minut, aż groszek będzie prawie ugotowany. Nie solić, ponieważ groszek będzie gotował się dłużej w słonej wodzie.
Krok 5:
Przygotuj smażenie: na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 6:
Dodaj do cebuli i usmaż kiełbasę.
Krok 7:
Następnie marchewka. Teraz możesz również dodać pomidora lub koncentrat pomidorowy (z nimi zupa będzie miała piękny pomarańczowy kolor).
Krok 8:
Oddziel Schłodzone mięso od skóry i kości, pokrój arbitralnie (jak wygodnie będzie je jeść w zupie).
Krok 9:
Spróbuj groszku, jeśli jest prawie gotowy-załaduj ziemniaki.
Krok 10:
Następnie włóż pokrojone mięso, usmaż i dopiero teraz dodaj sól (biorąc pod uwagę, że żeberka i kiełbasa są już słone). Gotuj zupę przez około 10 minut, aż ziemniaki będą gotowe — po naciśnięciu łyżką powinny się łatwo złamać.
Krok 11:
3-5 minut przed gotowaniem spróbuj zupy na soli, jeśli to konieczne — dodaj ją. Do zupy włożyć liść laurowy, czosnek przepuszczony przez prasę, świeże lub suche zioła do smaku. Wyłącz kuchenkę i pod zamkniętą pokrywką odstaw zupę na 10-15 minut.
Krok 12:
Podawaj zupę do stołu. Smacznego!
jeśli nie masz specjalnej siatki na warzywa, ugotuj je tak po prostu, a następnie złap łyżką cedzakową.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Groszek żółty - 303 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g