Zupa grochowa z wędzonymi żebrami i kurczakiem

obfite, gęste, pachnące, najsmaczniejsze! Zupa grochowa z wędzonymi żebrami i kurczakiem to przepis na pierwsze danie, które jest gotowane i kochane w prawie każdej rodzinie. Ta zupa jest przygotowywana na bulionie z kurczaka, a więcej wędzonych jest dodawanych, dzięki czemu okazuje się bardzo bogata w smak.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 25 % 5 g
132 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę grochową z wędzonymi żebrami i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Zacznij od groszku: posortuj suchy groszek, spłucz i namocz w zimnej wodzie przez 2 godziny, jeśli groszek jest posiekany, jeśli jest cały, przez noc. Przed przygotowaniem zupy spuść niewchłoniętą wodę i spłucz groszek pod bieżącą wodą. Umyj i obierz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka, pokrój żeberka wzdłuż kości. Umieść: 1/2 cebuli, 1/4 marchewki, 6 groszku czarnego pieprzu, 1 ząbek czosnku, łodygi koperku i pietruszki w pojemniku z siatką bulionową. Załaduj mięso, żeberka, siatkę z przyprawami na patelnię, napełnij wszystko zimną wodą. Jeśli groszek jest cały, włóż go teraz. Pozwól bulionowi zagotować się, usuń pianę, zmniejsz ciepło na małe i gotuj pod przykryciem przez 30-40 minut. NIE SOLIĆ!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój marchewkę i kiełbasę-w paski, cebulę, czosnek, zioła — drobno, ziemniaki — w średniej kostce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po upływie czasu wyjmij gotowe mięso i siatkę z przyprawami i załaduj groszek do gotującego się bulionu (jeśli jest posiekany). Usuń pojawiającą się pianę, zmniejsz ciepło i gotuj zupę przez około 20-30 minut, aż groszek będzie prawie ugotowany. Nie solić, ponieważ groszek będzie gotował się dłużej w słonej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj smażenie: na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do cebuli i usmaż kiełbasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie marchewka. Teraz możesz również dodać pomidora lub koncentrat pomidorowy (z nimi zupa będzie miała piękny pomarańczowy kolor).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oddziel Schłodzone mięso od skóry i kości, pokrój arbitralnie (jak wygodnie będzie je jeść w zupie).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spróbuj groszku, jeśli jest prawie gotowy-załaduj ziemniaki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie włóż pokrojone mięso, usmaż i dopiero teraz dodaj sól (biorąc pod uwagę, że żeberka i kiełbasa są już słone). Gotuj zupę przez około 10 minut, aż ziemniaki będą gotowe — po naciśnięciu łyżką powinny się łatwo złamać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    3-5 minut przed gotowaniem spróbuj zupy na soli, jeśli to konieczne — dodaj ją. Do zupy włożyć liść laurowy, czosnek przepuszczony przez prasę, świeże lub suche zioła do smaku. Wyłącz kuchenkę i pod zamkniętą pokrywką odstaw zupę na 10-15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj zupę do stołu. Smacznego!

jeśli nie masz specjalnej siatki na warzywa, ugotuj je tak po prostu, a następnie złap łyżką cedzakową.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Groszek żółty - 303   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g

Podobne przepisy