skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować tajską zupę Tom Kha? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście. Oryginalny przepis wykorzystuje galangal i liście limonki Kafir. Całkowicie dopuszczalne jest zastąpienie tych dwóch składników skórką imbiru i limonki.
Krok 2:
Obierz cebulę i imbir. Opłucz je razem z pomidorkami koktajlowymi w chłodnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Do przygotowania zupy lepiej jest użyć czerwonej cebuli lub szalotki. Pokrój cebulę w średniej wielkości kostkę. Pokrój trawę cytrynową na małe fragmenty, pokrój imbir w cienkie plasterki. Pokrój pomidory koktajlowe na pół, zostaw bardzo małe owoce w całości.
Krok 3:
Opłucz pierś kurczaka i osusz. Pokrój filety w średniej wielkości kostkę.
Krok 4:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę, trawę cytrynową i imbir do smażenia. Dodaj zmiażdżone chili (świeże lub suszone). Dostosuj ilość pieprzu do swoich upodobań. Na dużym ogniu smaż wszystko przez kilka sekund, ciągle mieszając.
Krok 5:
Wyślij kurczaka na patelnię, mieszając, gotuj przez około minutę (płomień można lekko zmniejszyć, aby nic się nie przypaliło).
Krok 6:
Dodaj bulion z kurczaka (400-500 ml) do garnka. Czasami na tym etapie dodaję wrzącą wodę, okazuje się też bardzo smaczna. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej i gotuj przez 10-15 minut.
Krok 7:
W tym czasie przygotuj grzyby. W przepisie wykorzystano shiitake w puszkach. Grzyby drzewne lub świeże boczniaki są idealne do przepisu. Pokrój duże grzyby na małe kawałki, średnie na pół i pozostaw małe w całości.
Krok 8:
Wyślij pomidory koktajlowe i grzyby na patelnię.
Krok 9:
Często na półkach supermarketów można zobaczyć gotowe makarony do azjatyckich zup. Jeśli masz dostępny makaron do zupy Tom Kha, dodaj go w tym momencie. Zwykle gotowy makaron zawiera wszystkie niezbędne przyprawy, w tym przypadku nie trzeba dodawać cukru z sosem ostrygowym.
Krok 10:
Wlej mleko kokosowe i gotuj zupę na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Uważaj, aby na patelni nie było intensywnego bulgotania, w przeciwnym razie mleko kokosowe może się zsiadać. Jeśli nie użyłeś gotowej pasty do zupy (krok 9), Dodaj w tym momencie do zupy cukier, sos rybny (ostrygowy), sok ze świeżo wyciśniętej limonki i liście limonki Kafir (Skórka z limonki startej na drobnej tarce).
Krok 11:
Spróbuj zupy. Powinien smakować bogato, kwaśno-kremowo-słodko-pikantnie. Jeśli brakuje jakiegoś składnika, dodaj go do swoich upodobań. Gotowe!
posyp gotową zupę drobno posiekaną kolendrą i zieloną młodą cebulą. Te dwa rodzaje zieleni doskonale uzupełniają egzotyczną zupę.
Zaproponuj ugotowany ryż do zupy.
liście limonki Kafir i galangal nie są spożywane, podczas posiłku pozostawia się je na talerzu.
smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g
- Trawa cytrynowa - 104 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g