zupa Tom Kha

szybki, smaczny, oryginalny, prosty, łatwy, dla całej rodziny! Tom Kha, tajska zupa, wcale nie jest trudna do zrobienia! Nie daj się zastraszyć obfitością składników i mlekiem kokosowym w kompozycji-to niesamowicie smaczne pierwsze, które każdy powinien spróbować przynajmniej raz. A może stanie się Twoim daniem koronnym!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 13 % 2 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować tajską zupę Tom Kha? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście. Oryginalny przepis wykorzystuje galangal i liście limonki Kafir. Całkowicie dopuszczalne jest zastąpienie tych dwóch składników skórką imbiru i limonki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i imbir. Opłucz je razem z pomidorkami koktajlowymi w chłodnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Do przygotowania zupy lepiej jest użyć czerwonej cebuli lub szalotki. Pokrój cebulę w średniej wielkości kostkę. Pokrój trawę cytrynową na małe fragmenty, pokrój imbir w cienkie plasterki. Pokrój pomidory koktajlowe na pół, zostaw bardzo małe owoce w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz pierś kurczaka i osusz. Pokrój filety w średniej wielkości kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę, trawę cytrynową i imbir do smażenia. Dodaj zmiażdżone chili (świeże lub suszone). Dostosuj ilość pieprzu do swoich upodobań. Na dużym ogniu smaż wszystko przez kilka sekund, ciągle mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij kurczaka na patelnię, mieszając, gotuj przez około minutę (płomień można lekko zmniejszyć, aby nic się nie przypaliło).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj bulion z kurczaka (400-500 ml) do garnka. Czasami na tym etapie dodaję wrzącą wodę, okazuje się też bardzo smaczna. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej i gotuj przez 10-15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie przygotuj grzyby. W przepisie wykorzystano shiitake w puszkach. Grzyby drzewne lub świeże boczniaki są idealne do przepisu. Pokrój duże grzyby na małe kawałki, średnie na pół i pozostaw małe w całości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij pomidory koktajlowe i grzyby na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Często na półkach supermarketów można zobaczyć gotowe makarony do azjatyckich zup. Jeśli masz dostępny makaron do zupy Tom Kha, dodaj go w tym momencie. Zwykle gotowy makaron zawiera wszystkie niezbędne przyprawy, w tym przypadku nie trzeba dodawać cukru z sosem ostrygowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej mleko kokosowe i gotuj zupę na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Uważaj, aby na patelni nie było intensywnego bulgotania, w przeciwnym razie mleko kokosowe może się zsiadać. Jeśli nie użyłeś gotowej pasty do zupy (krok 9), Dodaj w tym momencie do zupy cukier, sos rybny (ostrygowy), sok ze świeżo wyciśniętej limonki i liście limonki Kafir (Skórka z limonki startej na drobnej tarce).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Spróbuj zupy. Powinien smakować bogato, kwaśno-kremowo-słodko-pikantnie. Jeśli brakuje jakiegoś składnika, dodaj go do swoich upodobań. Gotowe!

posyp gotową zupę drobno posiekaną kolendrą i zieloną młodą cebulą. Te dwa rodzaje zieleni doskonale uzupełniają egzotyczną zupę. 

Zaproponuj ugotowany ryż do zupy.

liście limonki Kafir i galangal nie są spożywane, podczas posiłku pozostawia się je na talerzu. 

smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g
  • Trawa cytrynowa - 104   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy