skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić keczup na zimę bez sterylizacji? Przygotuj jedzenie. Wybierz duże, dojrzałe, mięsiste pomidory do keczupu, ale nie przejrzałe, ale gęste. Lepiej jest wziąć kwaśne jabłka, na przykład odmiany Granny Smith lub nasz Antonovka. Zamiast octu jabłkowego odpowiedni jest zwykły stół, umieść przyprawy według własnych upodobań — możesz zmniejszyć ich ilość lub dodać inne.
Krok 2:
Dobrze umyj warzywa i jabłka, a następnie osusz. Pokrój pomidory na plasterki, usuwając punkt mocowania łodygi. Jabłka przekrój na pół, usuń rdzeń, a także pokrój w kliny. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Plasterki pomidora i jabłka lepiej są cienkie, aby łatwo przechodziły przez maszynę do mięsa.
Krok 3:
Przeprowadź przygotowane potrawy przez maszynę do mięsa, wybierając ruszt z mniejszymi otworami. Powinieneś uzyskać masę w kształcie puree.
Krok 4:
Weź patelnię z grubym dnem i wlej do niej przecier pomidorowy. Umieść chochlę na średnim ogniu, zagotuj masę. Następnie zamknij patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj sos, mieszając od czasu do czasu, przez około 45 minut.
Krok 5:
Po upływie czasu zdejmij kadzi z ognia i pozwól sosowi nieco ostygnąć. Następnie wlej sos pomidorowy do miski blendera i zmiksuj, aż będzie całkowicie gładki.
Krok 6:
Wlej cukier i sól do posiekanej masy. Przy tej ilości cukru keczup jest słodkawy, więc możesz dodać mniej cukru, jeśli nie lubisz słodkich sosów. Wlej masę do sita i przetrzyj przez nią. Włóż startą masę pomidorową do rondla i gotuj przez kolejne 35 minut. Zmniejsz ogień i obserwuj sos, mieszając go, aby się nie przypalił.
Krok 7:
Na ostatnim etapie dodaj czerwoną i czarną mieloną paprykę, wlej ocet jabłkowy, wymieszaj, a następnie keczup na kuchence przez kolejne 3 minuty. Jeśli keczup jest bardzo gęsty, możesz wlać do niego trochę wrzącej wody. Wlej gorący keczup do małych słoików i ostudź, po czym keczup można już podawać. Podobnie jak zakupiony keczup, domowy należy przechowywać w lodówce. Smacznego!
z podanej liczby składników dostałem 2 małe słoiki.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g