skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Weź grubościenne naczynia. Weź cukier i wodę w ilości 3 części cukru na 1 część wody. Zalej wodą cukier. Umieść na ogniu i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
Krok 3:
Następnie gotuj syrop przez 10 minut, aż będzie ugotowany na małym ogniu. Od krawędzi naczyń karmel zacznie zmieniać kolor na złoty, więc wymieszaj, upewnij się, że karmel się nie pali.
Krok 4:
Dodaj esencję octową, wymieszaj, a następnie kwas cytrynowy lub esencję owocową. Ma to na celu zapobieganie kandyzowaniu karmelu po schłodzeniu i nadanie smaku.
Krok 5:
Aby przestać podgrzewać karmel, musisz zanurzyć naczynia w zimnej wodzie, ale ostrożnie,aby nie poparzyć się parą. I natychmiast zacznij rysować karmelem.
Krok 6:
Jeśli upuścisz gotowy karmel na łyżkę, stwardnieje bez rozprzestrzeniania się.
Krok 7:
Dekoracja z karmelu na boki ciasta. Zmierz wysokość ciasta i wytnij paski z pergaminu, posmaruj masłem, aby łatwo oddzielić karmel. Nabierz karmel łyżką stołową i narysuj dowolną kratkę. Dopóki karmel nie stwardnieje, możesz go poprawić krawędzią noża.
Krok 8:
Następnie zdejmij go, aż w ogóle się zestali i przyklej do kremu na torcie. Należy to zrobić, gdy ciasto jest już na gotowym naczyniu.
Krok 9:
Kosz karmelowy. Kosz można wykonać na dowolnym przedmiocie o zaokrąglonym kształcie: na chochli, na grejpfrucie lub pomarańczy. Posmaruj chochlę masłem, nabierz karmelki łyżką stołową i trzymając nad naczyniem, nałóż wzór rusztu. Najpierw grube linie, potem cienkie.
Krok 10:
Gdy karmel ostygnie i stwardnieje. Wystarczy chwycić kosz i obrócić go dłonią, odczepi się od chochli.
Krok 11:
Kosz karmelowy nadaje się do serwowania w nim deseru. Lub kosz może być przykryty jak Kopuła, na przykład na środku ciasta.
Krok 12:
Jeśli zrobisz środek kosza solidnym dnem i już narysujesz z niego promienie, to w takim koszu możesz podać kulki nadzienia lub inny niewypełniony deser.
Krok 13:
Malowane kształty karmelu. Narysuj kształty na pergaminie, takie jak loki, kwiaty, serca. A na odwrocie narysuj karmel wzdłuż półprzezroczystego konturu. Takie figurki można umieścić w śmietanie na ciastach lub ozdobić ciastami. Jest już ogromna przestrzeń dla twojej wyobraźni.
Krok 14:
Karmelowa pajęczyna. Na pergaminie losowo narysuj pociągnięcia karmelem.
Krok 15:
Po ostygnięciu delikatnie połam na kawałki.
Krok 16:
Udekoruj nimi górę lub boki ciasta.
Krok 17:
Liście karmelu. Narysuj duże krople karmelem, uformuj liście nożem, naciskając boki kropli, aż karmel będzie miękki, nałóż wzór żył.
Krok 18:
Następnie wyciągnij i obróć liść rękami, aby nie był płaski. Możesz ozdobić ciasto liśćmi lub zrobić łodygę karmelu i przymocować do niej liście. Z zagęszczonego, ale nie zamrożonego karmelu możesz wyciągnąć dowolne figurki
wskazówki.
- w momencie, gdy gotujesz karmel, nic nie powinno cię rozpraszać.
- przygotuj wszystkie dodatkowe narzędzia, pergamin z rysunkami, ponieważ karmel szybko twardnieje i gęstnieje.
- nie prześwietlaj karmelu w ogniu, w przeciwnym razie możesz go spalić, a smak będzie gorzki.
- jeśli nie masz czasu na malowanie, a karmel zgęstnieje, po prostu podgrzej go na małym ogniu, stopi się.
- aby umyć naczynia z karmelu, musisz wlać wodę do naczyń i podgrzać. Karmel rozpuści się i nie będzie musiał oderwać go od naczyń. Lub po prostu wlej wodę do naczyń i pozostaw na noc, karmel sam się rozpuści.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g