pomidory z chrzanem i czosnkiem na zimę

pikantna, aromatyczna przyprawa-sos do dań mięsnych! Zbiór pomidorów z chrzanem i czosnkiem, lepiej znany jako chrzan, jest lubiany przez wiele osób jako sos do pierogów na gorąco z mięsem. Istnieją różne sposoby jego przygotowania, zastanówmy się nad najprostszą i najszybszą metodą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
32 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Przede wszystkim umyj wszystkie warzywa, korzenie chrzanu i pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Pomidory do gotowania chrzanu można używać dużych, lekko połamanych, pomarszczonych, ale nie zepsutych, tych, które nie będą marynowane jako całość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój je na kawałki, wycinając miejsce mocowania łodygi. Jeśli wydaje się, że skóra pomidorów jest gruba i twarda, zepsuje SOS swoją obecnością, możesz ją usunąć, zalewając pomidory wrzącą wodą, a następnie zanurzając w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przekręć pomidory przez maszynę do mięsa lub przebij blenderem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ząbki czosnku są oczyszczane z folii, a także przepuszczane przez maszynkę do mięsa lub prasę lub wcierane. Korzenie chrzanu czyścimy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub pocieramy, dla kogo jest to wygodniejsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby uniknąć rozprzestrzeniania się żrących oparów z korzenia chrzanu podczas mielenia, Młynek można założyć na wylot i przymocować gumką. Podczas korzystania z tarki będziesz musiał trochę cierpieć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W głębokim rondlu łączymy masę pomidorową, czosnek i chrzan, w razie potrzeby dodajemy kawałek strąka ostrej papryki dla smaku. Dodaj cukier, sól. Kładziemy patelnię na ogniu. Po ugotowaniu gotuj mieszaninę na małym ogniu przez około 5 minut. Jeśli chcesz, aby sos był grubszy, musisz go gotować dłużej, aby nadmiar płynu odparował.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Musisz wcześniej przygotować słoiki na sos, lepiej jest użyć pojemnika o małej objętości, chociaż nawet po otwarciu taki przedmiot nie psuje się przez długi czas, nadal lepiej jest jeść świeży produkt. Sterylizujemy słoiki w jeden z wygodnych sposobów, na przykład podgrzewając je w piekarniku. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kładziemy chrzan w sterylnych słoikach, natychmiast zamykamy słoiki. Odwracamy puszki do góry nogami, owijamy kocem i przechowujemy w chłodnym miejscu. Taki kęs nie wymaga dodatkowej sterylizacji, ponieważ w kompozycji jednym z najlepszych konserwantów jest chrzan, przez długi czas nie pozwoli sosowi się zepsuć. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g

Podobne przepisy