skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Przede wszystkim umyj wszystkie warzywa, korzenie chrzanu i pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Pomidory do gotowania chrzanu można używać dużych, lekko połamanych, pomarszczonych, ale nie zepsutych, tych, które nie będą marynowane jako całość.
Krok 2:
Pokrój je na kawałki, wycinając miejsce mocowania łodygi. Jeśli wydaje się, że skóra pomidorów jest gruba i twarda, zepsuje SOS swoją obecnością, możesz ją usunąć, zalewając pomidory wrzącą wodą, a następnie zanurzając w zimnej wodzie.
Krok 3:
Przekręć pomidory przez maszynę do mięsa lub przebij blenderem.
Krok 4:
Ząbki czosnku są oczyszczane z folii, a także przepuszczane przez maszynkę do mięsa lub prasę lub wcierane. Korzenie chrzanu czyścimy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub pocieramy, dla kogo jest to wygodniejsze.
Krok 5:
Aby uniknąć rozprzestrzeniania się żrących oparów z korzenia chrzanu podczas mielenia, Młynek można założyć na wylot i przymocować gumką. Podczas korzystania z tarki będziesz musiał trochę cierpieć.
Krok 6:
W głębokim rondlu łączymy masę pomidorową, czosnek i chrzan, w razie potrzeby dodajemy kawałek strąka ostrej papryki dla smaku. Dodaj cukier, sól. Kładziemy patelnię na ogniu. Po ugotowaniu gotuj mieszaninę na małym ogniu przez około 5 minut. Jeśli chcesz, aby sos był grubszy, musisz go gotować dłużej, aby nadmiar płynu odparował.
Krok 7:
Musisz wcześniej przygotować słoiki na sos, lepiej jest użyć pojemnika o małej objętości, chociaż nawet po otwarciu taki przedmiot nie psuje się przez długi czas, nadal lepiej jest jeść świeży produkt. Sterylizujemy słoiki w jeden z wygodnych sposobów, na przykład podgrzewając je w piekarniku. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy.
Krok 8:
Kładziemy chrzan w sterylnych słoikach, natychmiast zamykamy słoiki. Odwracamy puszki do góry nogami, owijamy kocem i przechowujemy w chłodnym miejscu. Taki kęs nie wymaga dodatkowej sterylizacji, ponieważ w kompozycji jednym z najlepszych konserwantów jest chrzan, przez długi czas nie pozwoli sosowi się zepsuć. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g