pieczeń z warzywami i mięsem

proste, ale bardzo smaczne, wykonane z dietetycznego mięsa! Pieczeń z warzywami i mięsem jagnięcym gotujemy na kuchence w kotle pod pokrywką. Okazuje się, że jest to bardzo satysfakcjonujące, przytulne pełne danie, odpowiednie na rodzinny obiad.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 35 % 8 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczeń z warzywami i mięsem? Przygotuj wymagane produkty. Możesz wziąć jagnięcinę i polędwicę oraz część tuszy z kośćmi. Jak widać, mam część żebrową. Dokładnie umyj warzywa, a następnie osusz i wyczyść. Możesz użyć do tego specjalnej szczotki. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby odetnij mięso z kości. Umieść kocioł lub patelnię z grubym dnem na kuchence o odpowiednich rozmiarach. Smaż w nim mięso z olejem roślinnym, aż powstanie złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowane warzywa, marchewkę i cebulę, pokroić w średniej wielkości kostkę. Nie radzę ci bardzo drobno posiekać, w przeciwnym razie podczas gotowania wszystko zamieni się w owsiankę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj warzywa do grillowanego mięsa, mieszając, aby się nie przypaliły. I kontynuuj duszenie wszystkiego przez około dziesięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój w kostkę dojrzałego pomidora. I dodaj go do kotła do reszty składników. Podsmaż lekko wszystko razem. Następnie wlej wrzącą wodę. Wystarczy wrząca woda, aby pokryć całą zawartość garnka. Dusić wszystko na wolnym ogniu na małym ogniu przez około 40 minut, przykrywając kocioł pokrywką. Na koniec posolić do smaku i dodać przyprawy. Oregano, tymianek, mięta, koper włoski dobrze komponują się z mięsem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadeszła kolej na ziemniaki. Pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Aby wzmocnić smak, można go wstępnie usmażyć na patelni. Ale po prostu doprowadziłem go do połowy gotowego w kuchence mikrofalowej. Możesz dodać go na surowo. Teraz gotuj wszystko, aż ziemniaki będą gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj pieczeń jagnięcą na gorąco z gałązkami zieleni.

pieczeń jagnięca jest gotowana z ziemniakami lub / i innymi warzywami. W każdym razie jest zawsze bardzo smaczny, szczególnie dla tych, którzy lubią jagnięcinę. Danie okazuje się aromatyczne i satysfakcjonujące, mięso gotuje się i oddziela od kości, jeśli weźmiesz jagnięcinę na kości. Pieczeń jest bardzo popularnym daniem, szczególnie smacznym w piekarniku, a wcześniej gotowano ją w rosyjskim piekarniku. Podawaj pieczeń jagnięcą na gorąco, dobrze jest z marynatami i marynatami, świeżymi ziołami.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal / 100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal / 100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy