skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z paluszków krabowych, pomidorów, jajek i sera? Przygotuj jedzenie. Paluszki krabowe (można mięso kraba) najpierw wyjąć z lodówki, aby całkowicie się rozmroziły. Jajka kurze wstępnie ugotować, a następnie schłodzić w zimnej wodzie. Weź ser twardy bez specyficznego smaku. Do sosu sałatkowego możesz użyć zarówno majonezu, jak i mieszanki majonezu ze śmietaną.
Krok 2:
Rozmrożone paluszki krabowe wyjmij z opakowania. Film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie jest dobrze usuwany. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. Pokrój paluszki krabowe w drobną kostkę i włóż do wybranego naczynia sałatkowego.
Krok 3:
Ugotowane i schłodzone jaja kurze obierz i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj starte jajka do salaterki. Możesz je również pokroić w kostkę.
Krok 4:
Opłucz świeże pomidory pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem. Pokrój pomidory w drobną kostkę i dodaj do salaterki do wcześniej przygotowanych składników. Do tej sałatki wybierz małe owoce, które nie są przejrzałe, o twardych ścianach i soczystym miąższu. Nie bierz zbyt wodnistych pomidorów na sałatkę.
Krok 5:
Wyjmij wybrany twardy ser do sałatki z opakowania i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj ser do sałatki.
Krok 6:
Obierz ząbki czosnku i przełóż przez prasę (lub zetrzyj na drobnej tarce), dodaj posiekany czosnek do sałatki. Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Spróbuj sałatki z solą, w razie potrzeby Posol ją.
Krok 7:
Podawaj gotową sałatkę natychmiast po jej przygotowaniu. Taka sałatka rozjaśni zarówno codzienny stół, jak i świąteczny.
Krok 8:
Również taką sałatkę można podawać, układając ją warstwami w talerzu do serwowania (za pomocą pierścienia do serwowania) lub salaterce. Warstwy będą zgodne z krokami w opisie przygotowania sałatki. Ale tutaj każdą warstwę należy posmarować niewielką ilością majonezu zmieszanego z posiekanym czosnkiem. Podczas serwowania sałatki udekoruj ją świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g