Sałatka paluszki krabowe pomidory jajka ser

jasne, soczyste, ze zwykłych produktów, wakacje każdego dnia! Sałatka z paluszków krabowych, pomidorów, jajek i sera to jedna z opcji ulubionej przekąski wszystkich. Przygotowanie jest proste i szybkie, ale w rezultacie uzyskuje się nie tylko codzienną sałatkę o bogatym smaku, ale także doskonałą opcję na świąteczny stół .
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 21 % 5 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z paluszków krabowych, pomidorów, jajek i sera? Przygotuj jedzenie. Paluszki krabowe (można mięso kraba) najpierw wyjąć z lodówki, aby całkowicie się rozmroziły. Jajka kurze wstępnie ugotować, a następnie schłodzić w zimnej wodzie. Weź ser twardy bez specyficznego smaku. Do sosu sałatkowego możesz użyć zarówno majonezu, jak i mieszanki majonezu ze śmietaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożone paluszki krabowe wyjmij z opakowania. Film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie jest dobrze usuwany. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. Pokrój paluszki krabowe w drobną kostkę i włóż do wybranego naczynia sałatkowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane i schłodzone jaja kurze obierz i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj starte jajka do salaterki. Możesz je również pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz świeże pomidory pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem. Pokrój pomidory w drobną kostkę i dodaj do salaterki do wcześniej przygotowanych składników. Do tej sałatki wybierz małe owoce, które nie są przejrzałe, o twardych ścianach i soczystym miąższu. Nie bierz zbyt wodnistych pomidorów na sałatkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij wybrany twardy ser do sałatki z opakowania i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj ser do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ząbki czosnku i przełóż przez prasę (lub zetrzyj na drobnej tarce), dodaj posiekany czosnek do sałatki. Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Spróbuj sałatki z solą, w razie potrzeby Posol ją.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj gotową sałatkę natychmiast po jej przygotowaniu. Taka sałatka rozjaśni zarówno codzienny stół, jak i świąteczny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Również taką sałatkę można podawać, układając ją warstwami w talerzu do serwowania (za pomocą pierścienia do serwowania) lub salaterce. Warstwy będą zgodne z krokami w opisie przygotowania sałatki. Ale tutaj każdą warstwę należy posmarować niewielką ilością majonezu zmieszanego z posiekanym czosnkiem. Podczas serwowania sałatki udekoruj ją świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy