skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi z ziemniakami i kapustą? Przygotuj wszystkie składniki. Użyj mąki najwyższej jakości, jajka kategorii C1, średniej wielkości ziemniaków, bezwonnego oleju roślinnego i drobno zmielonej soli (extra).
Krok 2:
Najpierw przygotuj nadzienie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę można również zmielić za pomocą blendera, ale nie warto grubo posiekać cebuli. Pierogi nie są duże, a nadzienie w nich powinno być jednorodne.
Krok 3:
Wrzuć kiszoną kapustę do durszlaka, lekko ściśnij i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Aby kapusta nie wyciągała się z gotowych pierogów, kroimy ją nożyczkami na mniejsze części. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, można ją umyć pod wodą.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię i smaż na nim posiekaną cebulę z posiekaną kiszoną kapustą przez 10-15 minut, dodając granulowany cukier.
Krok 5:
Obierz ziemniaki i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Aby ziemniaki gotowały się szybciej, pokrój je na kilka kawałków. Możesz trochę rozgotować ziemniaki, wtedy łatwiej będzie je zmiażdżyć. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i za pomocą tłuczka do ziemniaków zmiksuj ziemniaki na puree, aż będą gładkie. Grudki ziemniaków nie powinny pozostać w puree ziemniaczanym.
Krok 6:
Połącz powstałe tłuczone ziemniaki ze smażoną cebulą i kapustą, dodając olej roślinny, na którym smażone są warzywa. Więc nadzienie nie będzie suche. Dopraw do smaku solą i wymieszaj. Teraz nadzienie powinno trochę ostygnąć. W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi.
Krok 7:
Wlej wodę do pojemnika do wyrabiania ciasta, ubij jajko kurze, dodaj cukier i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 8:
Przesiewanie mąki przez sito, wprowadzanie jej częściami do mieszanki jajeczno-wodnej. Mąkę należy przesiać, aby była nasycona tlenem, dzięki czemu ciasto stanie się bardziej delikatne i miękkie.
Krok 9:
Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie mogło uformować kulkę, przenieś je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj rękami przez 8-10 minut. Ciasto powinno stać się elastyczne i miękkie i nie przyklejać się do dłoni. Włóż zagniecione ciasto do plastikowej torby i odstaw na 20 minut. Ta procedura z pakietem sprawi, że ciasto stanie się jeszcze bardziej miękkie i elastyczne.
Krok 10:
Po 20 minutach weź 1/3 ciasta, połóż na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej, zwiń w warstwę i użyj formy (szklanki, pierścienia do ciasta), aby wyciąć koła. Na środku kół ułożyć nadzienie ziemniaczano-kapustne i uformować pierogi, łącząc krawędzie i nadając pierogom piękny kształt. Zrobiłem tradycyjny warkocz, ale możesz użyć innego rodzaju modelowania. Zrób to samo z pozostałym ciastem i nadzieniem.
Krok 11:
Wymaganą liczbę pierogów można natychmiast ugotować. Wlej wodę do rondla, zagotuj, Posol i włóż pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą do wrzącej wody. Po wypłynięciu pierogów gotuj je przez kolejne 3 minuty.
Krok 12:
Połóż gotowe pierogi łyżką cedzakową na talerzu i posyp smażoną cebulą, jeśli chcesz, podawaj na stole ze śmietaną. Zamrozić Pozostałe pierogi.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g