skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gniazda ziemniaczane z kurczakiem? Przygotuj niezbędne produkty. Mam filet z piersi kurczaka. Możesz wziąć filet z uda lub podudzia, wtedy nadzienie będzie bardziej soczyste.
Krok 2:
Pokrój wstępnie obrane ziemniaki na małe kawałki. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Aby sprawdzić, czy ziemniaki są ugotowane, przekłuj kawałek warzywa nożem. Jeśli jest miękki, ziemniaki są gotowe.
Krok 3:
Odcedź całą wodę z ziemniaków i użyj młynka do ziemniaków, aby zmiażdżyć je, aż znikną grudki. Ostudzić tłuczone ziemniaki.
Krok 4:
Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.
Krok 5:
Umyj filet z kurczaka, dobrze wysusz. Filety pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Dodaj olej roślinny na patelnię. Podsmaż przygotowaną cebulę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka.
Krok 7:
Połóż kawałki fileta na patelni do cebuli, wymieszaj.
Krok 8:
Na ogniu nieco powyżej średniej podsmaż filet z kurczaka, aż utworzy się złoty kolor. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Podczas przygotowywania filetów posolić, dodać zmielony czarny pieprz (lub dowolne przyprawy do smaku). Mieszaj, aby kawałki były równomiernie zrumienione.
Krok 9:
Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj. Zamiast pietruszki możesz wziąć koperek lub wcale nie dodawać zieleni.
Krok 10:
Połącz filet z kurczaka z ziołami, wymieszaj.
Krok 11:
W schłodzone tłuczone ziemniaki wbij jajko. Aby masa ziemniaczana była bardziej stabilna, dodaj mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 12:
Formowanie & quot; gniazd & quot; jest wygodne za pomocą strzykawki do ciasta lub worka z dyszą. Lub możesz odciąć róg gęstej torby i wycisnąć przez nią masę ziemniaczaną. Umieść gniazda ziemniaczane w postaci okrągłych koszy na blasze wyłożonej pergaminem. Nasmaruj pergamin olejem roślinnym.
Krok 13:
Wypełnij gniazda ziemniaczane nadzieniem z fileta z kurczaka.
Krok 14:
Zmiel ser na grubej tarce.
Krok 15:
Posyp gniazda ziemniaczane serem.
Krok 16:
Piecz uformowane kosze w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20-25 minut. Masa ziemniaczana powinna się zagęścić, a ser stopić.
Krok 17:
Podawaj gniazda ziemniaczane z kurczakiem na gorąco. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g