gniazda ziemniaczane z kurczakiem

oryginalny, niezwykły, pyszny! Na święta i dni powszednie! Gniazda ziemniaczane z kurczakiem są bardzo proste i łatwe do przygotowania. To gorące danie z najprostszych produktów, ale z niezwykłą i spektakularną prezentacją, jest również odpowiednie na świątecznym stole. A małym smakoszom na pewno się spodoba. Poproszą o suplementy!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 35 % 9 g
137 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gniazda ziemniaczane z kurczakiem? Przygotuj niezbędne produkty. Mam filet z piersi kurczaka. Możesz wziąć filet z uda lub podudzia, wtedy nadzienie będzie bardziej soczyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wstępnie obrane ziemniaki na małe kawałki. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Aby sprawdzić, czy ziemniaki są ugotowane, przekłuj kawałek warzywa nożem. Jeśli jest miękki, ziemniaki są gotowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź całą wodę z ziemniaków i użyj młynka do ziemniaków, aby zmiażdżyć je, aż znikną grudki. Ostudzić tłuczone ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj filet z kurczaka, dobrze wysusz. Filety pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj olej roślinny na patelnię. Podsmaż przygotowaną cebulę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż kawałki fileta na patelni do cebuli, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na ogniu nieco powyżej średniej podsmaż filet z kurczaka, aż utworzy się złoty kolor. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Podczas przygotowywania filetów posolić, dodać zmielony czarny pieprz (lub dowolne przyprawy do smaku). Mieszaj, aby kawałki były równomiernie zrumienione.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj. Zamiast pietruszki możesz wziąć koperek lub wcale nie dodawać zieleni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz filet z kurczaka z ziołami, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W schłodzone tłuczone ziemniaki wbij jajko. Aby masa ziemniaczana była bardziej stabilna, dodaj mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Formowanie & quot; gniazd & quot; jest wygodne za pomocą strzykawki do ciasta lub worka z dyszą. Lub możesz odciąć róg gęstej torby i wycisnąć przez nią masę ziemniaczaną. Umieść gniazda ziemniaczane w postaci okrągłych koszy na blasze wyłożonej pergaminem. Nasmaruj pergamin olejem roślinnym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wypełnij gniazda ziemniaczane nadzieniem z fileta z kurczaka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zmiel ser na grubej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp gniazda ziemniaczane serem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz uformowane kosze w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20-25 minut. Masa ziemniaczana powinna się zagęścić, a ser stopić.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj gniazda ziemniaczane z kurczakiem na gorąco. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy