kasza jęczmienna na wodzie krucha

pyszna owsianka ze smażonego jęczmienia z masłem. Owsianka jęczmienna przygotowana w ten sposób gotuje się szybciej i okazuje się krucha z powodu wstępnego smażenia zbóż.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 72 % 13 g
89 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na 4 porcje pysznej owsianki jęczmiennej na wodzie potrzebujemy szklanki kaszy jęczmiennej, 800 ml wody, pół łyżeczki soli i 40 gramów masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cały sekret smaku owsianki jęczmiennej polega na jej wstępnym smażeniu na suchej patelni. Kasza nie musi być myta, natychmiast wylewa się ją na gorącą, suchą patelnię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do garnka, aby ugotować owsiankę, sól i podpal.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciągle mieszając, smaż płatki na średnim ogniu przez 10 minut. Kasza jęczmienna podczas smażenia powinna równomiernie "opalić się".

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tosty z gorącego kaszy jęczmiennej wsypujemy z patelni do wrzącej wody w rondlu. Ważne!: kasza powinna być gorąca, ale nie gorąca, w przeciwnym razie po wlaniu do wrzącej wody uzyskasz efekt wulkanu, może to prowadzić do oparzeń. Pozostaw smażone płatki na 2-3 minuty, aby ich temperatura zbliżyła się do 100 stopni, a dopiero potem ostrożnie wlej do wrzącej wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj owsiankę jęczmienną do miękkości na małym ogniu pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając, 20 minut. Gdy woda się zagotuje, owsianka jest gotowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kładziemy gorącą owsiankę jęczmienną na talerzach i dodajemy kawałek masła do każdej porcji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owsianka jęczmienna gotowana na wodzie to świetny dodatek do mięsa, ryb i oczywiście sałatek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jęczmień zwinięty jasny - 349   kcal/100g
  • Jęczmień szkocki - 348   kcal/100g
  • Kasza jęczmienna - 343   kcal/100g
  • Płatki jęczmienne - 315   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy