czosnek marynowany na zimę

niezwykłe przygotowanie na zimę-przekąska z czosnku! Te gospodynie domowe, które zawierają swoją działkę i uprawiają na niej czosnek, znają coś takiego jak strzałka czosnkowa, która z reguły jest wycinana z rośliny w połowie czerwca, aby ząbki czosnku uformowały się prawidłowo. Wiele osób wyrzuca tę część łodygi czosnku, nie zdając sobie sprawy, że możesz zrobić pyszną przekąskę na zimę – marynowaną strzałę z zieleniny czosnkowej. Taki kęs zimą swoim ostrym pikantnym smakiem doskonale uzupełni gorący lub nadaje się jako przekąska do mocnych napojów alkoholowych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 17 g
68 kcal
IG: 59 / 0 / 41

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Proces przygotowania kęsa czosnku jest bardzo prosty i szybki. Do jego przygotowania potrzeba bardzo niewielu składników. Istnieją różne przepisy na marynowany czosnek na zimę, możesz wybrać bardziej interesujący według własnego gustu. Rozważ jeden z najłatwiejszych i najszybszych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musisz zacząć od sterylizacji szklanych słoików do przedmiotu obrabianego. Lepiej jest wziąć małe słoiki, aby przekąska była spożywana na raz. Słoiki można sterylizować w dowolny wygodny sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Pokrywki myjemy, gotujemy i suszymy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj czosnek, wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Posiekaj strzały czosnku nożem lub czystymi nożyczkami kuchennymi na kawałki, które będą dobrze umieszczone w słoikach, pionowo lub poziomo, jak chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szczelnie wkładamy czosnek do słoików, aż do szyi. Zagotuj wodę w czajniku i natychmiast wlej strzałkę czosnku do słoików wrzącą wodą. Pokrywamy słoiki pokrywkami, ale nie zamykamy ich szczelnie. Pozostaw na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej wodę do emaliowanej patelni. Dodaj cukier, sól, ziarna pieprzu, liść laurowy, zagotuj marynatę, mieszając łyżką, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły. Wlej ocet. ponownie zagotuj marynatę i wyłącz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej marynatę do słoików na Ramiona słoików, ziarna pieprzu i liść laurowy, a także przenieś do słoików. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Odwracamy je do góry nogami. Owinąć ciepłym kocem i pozostawić w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Wyjmujemy słoiki ze strzałką czosnkową na zimę do przechowywania w lodówce lub chłodnej spiżarni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kęs czosnku jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Strzały czosnku - 110   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy