domowe pianki z czarnej porzeczki

domowe pianki marshmallow o bogatym smaku jagodowym! Jasne i zdrowe! Domowej roboty pianki z czarnej porzeczki nie można porównać z zakupionymi słodyczami. Delikatny i jednocześnie bogaty w smak! Pianki są przewiewne, lekkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Bezpieczne produkty sprawiają, że jest to idealny deser na przyjęcie dla dzieci, dekorowanie ciast lub samodzielne Prezenty na Nowy Rok lub inne uroczystości tematyczne.
lastochkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 53 g
207 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 3 h

całkowicie naturalne domowe pianki jagodowe zaczynają się od zrobienia puree. Aby uzyskać idealną masę, musisz posortować, umyć i osuszyć jagody czarnej porzeczki ręcznikiem papierowym. Jeśli na dworze jest zima i nie można znaleźć świeżych składników, mrożone są całkiem odpowiednie.

jagody świeże lub stopione po zamrożeniu wkładamy do miski blendera i dokładnie siekamy. Nie oszczędzaj czasu na tym etapie, im delikatniejsze jest puree, tym bardziej jednorodne i delikatne będą w rezultacie pianki. Przetrzyj powstałą masę przez sito, pozbywając się w ten sposób pozostałych skórek i nasion.

kolejnym równie ważnym krokiem jest gotowanie tłuczonych ziemniaków. Pokruszone jagody wkładamy do rondla z grubym dnem, doprowadzamy do wrzenia i na najwolniejszym ogniu odparowujemy nadmiar wilgoci. W ciągu 10 minut puree zamieni się w gęstą, lekko ciemną masę

gdy masa jagodowa osiągnie wymaganą konsystencję i wygląda jak gęsty puree, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Pozostaw mieszaninę do odpoczynku i ostygnięcia do temperatury pokojowej.

schłodzone tłuczone ziemniaki wkładamy do miski miksera, im mocniejszy, tym szybciej i lepiej można osiągnąć pożądany rezultat. Oddziel białko od żółtka i odłóż na bok. Aby zrealizować pomysł domowych pianek, bardzo ważne jest, aby woda lub najmniejsza kropla żółtka nie dostała się do białka, w przeciwnym razie nic nie zadziała.

przygotuj syrop zagęszczający. Wlej wodę do rondla i dodaj agar-agar. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Dodaj cukier. Dopóki cukier się nie rozpuści, mieszanina jest stale mieszana, gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, przestajemy mieszać.

W następnym kroku zaleca się użycie termometru do gotowania, ale jeśli go nie ma, staramy się utrzymywać temperaturę przez powolne gotowanie. Całkowita jednorodność i ciągliwość syropu powie o gotowości.

dodaj białko do mieszanki jagodowej i zaczynając od powolnych obrotów, ubij na bujną białawą pianę. Kiedy masa stała się bujna, cienkim strumieniem wzdłuż ściany, wlej ją do miski. Ubijaj przez 5-7 minut, aż podwoi się objętość.

dobrze ubita masa Marshmallow jest bardzo gęsta, nie spływa dobrze z trzepaczek i doskonale zachowuje swój kształt. Sadzimy go za pomocą torby do gotowania na silikonowej macie lub papierze do pieczenia. Praktycznie gotowe pianki pozostawiamy na co najmniej 16 godzin, aż staną się elastyczne i dobrze zachowają swój kształt.

wymieszaj skrobię kukurydzianą z cukrem pudrem. Łączymy połówki pianek i delikatnie zwijamy je w mieszance. Zostawiamy na kilka godzin, a deser jest całkowicie gotowy.

możesz rozpocząć herbatę lub zapakować najdelikatniejsze domowe pianki w pudełka na prezenty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy