placki rybne z makreli

okazuje się, że bardzo delikatne i smaczne kotlety, spróbuj! Skład mięsa mielonego do przygotowania tego drugiego dania nie obejmuje jaj kurzych, więc takie kotlety są odpowiednie dla osób, które przestrzegają postu.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 14 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 26 % 9 g
196 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciastka rybne z makreli bez jajek? Opłucz ryż i gotuj do miękkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój makrelę na filety. Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.Pokrój cebulę losowo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż filety z makreli i cebulę przez maszynkę do mięsa lub zmiel wszystko w robocie kuchennym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ryż do mielonego mięsa. Sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Mokrymi rękami uformuj małe kotlety.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj kotlety w bułce tartej i smaż w dobrze rozgrzanym oleju roślinnym przez 10 minut z każdej strony na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj delikatne placki rybne na ciepło z dodatkiem do smaku (ryż lub tłuczone ziemniaki). Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy