skład / składniki
metoda gotowania
proso jest bogate w błonnik, witaminy z grupy B, a także aminokwasy i różne pierwiastki śladowe. Kasza jaglana zawiera zdrowe, tak zwane powolne węglowodany, dzięki którym organizm ludzki otrzymuje więcej energii i nie przybiera na wadze. Dlatego ten przepis najlepiej nadaje się na zdrowe, zbilansowane śniadanie dla dorosłych i dzieci.
mleko w razie potrzeby można zastąpić analogiem roślinnym-migdałowym, kokosowym, sojowym.
przede wszystkim proso należy dokładnie sprawdzić i wybrać ziarna i zanieczyszczenia z kaszy, jeśli są dostępne.
następnie kaszę dokładnie spłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Odbywa się to w celu całkowitego zmycia kurzu i małych plamek. W przeciwnym razie gotowa owsianka może być gorzka.
wlej mleko do rondla i dodaj umyte proso, sól. Umieścić na małym ogniu. Gdy tylko mleko się zagotuje, usuń piankę. Następnie zmniejsz ogień do niskiego i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj proso przez 20-25 minut na małym ogniu, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty lub owsianka będzie miała pożądaną konsystencję. W takim przypadku mieszaj okresowo, aby owsianka nie przypaliła się do dna patelni.
jeśli proso pozostaje szorstkie, możesz dodać trochę więcej mleka. Zdejmij gotową owsiankę z ognia, ułóż na porcjach i udekoruj do smaku jagodami, owocami i orzechami. Na wierzch polej owsiankę miodem lub syropem klonowym (możesz użyć dowolnego słodzika lub całkowicie się bez niego obejść).
podawaj owsiankę do stołu na gorąco!
pyszne i zdrowe śniadanie jest gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g