krucha kasza jaglana na mleku

pyszne i zdrowe śniadanie-to takie proste! Krucha kasza jaglana na mleku to idealne połączenie zdrowych składników w jednym naczyniu. A dodatek owoców, jagód i orzechów sprawia, że owsianka jest jeszcze bogatsza w witaminy i minerały. Okazuje się, że śniadanie jest naprawdę zbilansowane, pełne mikroelementów niezbędnych dla zdrowia i wigoru. Potężny ładunek emocji i energii na cały dzień!
Emiliya IQAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 67 % 24 g
165 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

proso jest bogate w błonnik, witaminy z grupy B, a także aminokwasy i różne pierwiastki śladowe. Kasza jaglana zawiera zdrowe, tak zwane powolne węglowodany, dzięki którym organizm ludzki otrzymuje więcej energii i nie przybiera na wadze. Dlatego ten przepis najlepiej nadaje się na zdrowe, zbilansowane śniadanie dla dorosłych i dzieci.

mleko w razie potrzeby można zastąpić analogiem roślinnym-migdałowym, kokosowym, sojowym.

przede wszystkim proso należy dokładnie sprawdzić i wybrać ziarna i zanieczyszczenia z kaszy, jeśli są dostępne.

następnie kaszę dokładnie spłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Odbywa się to w celu całkowitego zmycia kurzu i małych plamek. W przeciwnym razie gotowa owsianka może być gorzka.

wlej mleko do rondla i dodaj umyte proso, sól. Umieścić na małym ogniu. Gdy tylko mleko się zagotuje, usuń piankę. Następnie zmniejsz ogień do niskiego i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj proso przez 20-25 minut na małym ogniu, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty lub owsianka będzie miała pożądaną konsystencję. W takim przypadku mieszaj okresowo, aby owsianka nie przypaliła się do dna patelni.

jeśli proso pozostaje szorstkie, możesz dodać trochę więcej mleka. Zdejmij gotową owsiankę z ognia, ułóż na porcjach i udekoruj do smaku jagodami, owocami i orzechami. Na wierzch polej owsiankę miodem lub syropem klonowym (możesz użyć dowolnego słodzika lub całkowicie się bez niego obejść).

podawaj owsiankę do stołu na gorąco!

pyszne i zdrowe śniadanie jest gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy