Sałatka Rozkosz z kurczakiem i koreańską marchewką

ze zwykłych potraw, jasne, soczyste, proste i pyszne! Sałatka Delight z kurczakiem i koreańską marchewką jest warta przygotowania. Ciekawe połączenie produktów, spektakularny wygląd, delikatny smak przyciągną uwagę wszystkich gości przy stole. Więcej niż raz podzielisz się przepisem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 17 % 3 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą, ale pyszną sałatkę Rozkosz z kurczakiem i koreańską marchewką? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zamiast fileta z kurczaka możesz użyć mięsa z podudzi. Pieczarki można zastąpić innymi grzybami, na przykład kurkami lub białymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i gotować w osolonej wrzącej wodzie do miękkości, około 20 minut. Wyjmij gotowy filet z bulionu, ostudź i pokrój w drobną kostkę. Zamiast gotować, możesz upiec kurczaka w folii w piekarniku lub smażyć na oleju roślinnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij marchewki po koreańsku z marynaty, osusz. Jeśli wióry są bardzo długie, możesz pokroić je na krótsze paski. Możesz samodzielnie ugotować marchewki po koreańsku. Zobacz odpowiedni katalog w linku pod przepisem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pieczarki, osusz i pokrój na małe talerze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórek w paski. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Ułóż grzyby z cebulą i mieszając odparuj nadmiar wilgoci. Wlej olej roślinny i smaż, mieszając, przez 3 minuty. Na koniec dopraw grzyby solą i pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść pierścień do gotowania o średnicy 14-16 cm na talerzu, połóż grzyby z cebulą pierwszą warstwą i polej cienką warstwą majonezu. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka. Staraj się lepiej ubić każdą warstwę, wtedy sałatka nie rozpadnie się, gdy tylko zdejmiesz pierścień do gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż filety z kurczaka na grzybach, a także polej majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W następnej warstwie ułóż słomki z ogórków i zrób siatkę z majonezu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostatnia warstwa to marchewki w stylu koreańskim. Nie musisz go podlewać majonezem. Udekoruj sałatkę posiekanymi ziołami, talerzami smażonych grzybów i orzechami. Nawiasem mówiąc, istnieje sałatka o podobnym składzie produktów o nazwie "Orgazm".

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

Koreańskie przepisy na marchewki w domu: koreańska marchewka domowej roboty: 79 pysznych przepisów

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy