skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prostą, ale pyszną sałatkę Rozkosz z kurczakiem i koreańską marchewką? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zamiast fileta z kurczaka możesz użyć mięsa z podudzi. Pieczarki można zastąpić innymi grzybami, na przykład kurkami lub białymi.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i gotować w osolonej wrzącej wodzie do miękkości, około 20 minut. Wyjmij gotowy filet z bulionu, ostudź i pokrój w drobną kostkę. Zamiast gotować, możesz upiec kurczaka w folii w piekarniku lub smażyć na oleju roślinnym.
Krok 3:
Wyjmij marchewki po koreańsku z marynaty, osusz. Jeśli wióry są bardzo długie, możesz pokroić je na krótsze paski. Możesz samodzielnie ugotować marchewki po koreańsku. Zobacz odpowiedni katalog w linku pod przepisem.
Krok 4:
Umyj pieczarki, osusz i pokrój na małe talerze.
Krok 5:
Pokrój ogórek w paski. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 6:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Ułóż grzyby z cebulą i mieszając odparuj nadmiar wilgoci. Wlej olej roślinny i smaż, mieszając, przez 3 minuty. Na koniec dopraw grzyby solą i pieprzem.
Krok 8:
Umieść pierścień do gotowania o średnicy 14-16 cm na talerzu, połóż grzyby z cebulą pierwszą warstwą i polej cienką warstwą majonezu. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka. Staraj się lepiej ubić każdą warstwę, wtedy sałatka nie rozpadnie się, gdy tylko zdejmiesz pierścień do gotowania.
Krok 9:
Rozłóż filety z kurczaka na grzybach, a także polej majonezem.
Krok 10:
W następnej warstwie ułóż słomki z ogórków i zrób siatkę z majonezu.
Krok 11:
Ostatnia warstwa to marchewki w stylu koreańskim. Nie musisz go podlewać majonezem. Udekoruj sałatkę posiekanymi ziołami, talerzami smażonych grzybów i orzechami. Nawiasem mówiąc, istnieje sałatka o podobnym składzie produktów o nazwie "Orgazm".
Krok 12:
Ostrożnie zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Smacznego!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
Koreańskie przepisy na marchewki w domu: koreańska marchewka domowej roboty: 79 pysznych przepisów
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g