ostra papryka z pomidorami i czosnkiem na zimę

ostry domowy sos do mięs i innych potraw na zimę! Sos z ostrej papryki, pomidorów i czosnku jest znany wielu pod nazwą "światła". Ta pikantna przyprawa jest lubiana przez wielu jako sos do mięsa, służy do robienia innych sosów, a nawet jako pasta do kanapek.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 63 % 10 g
89 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Istnieje wiele ciekawych przepisów na sosy z ostrej papryki i pomidorów z różnymi dodatkami. Zastanówmy się nad najpopularniejszym klasykiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory do takiego zbioru nie muszą używać pięknego, komercyjnego wyglądu. Każdy, duży, ale nie zepsuty, wystarczy. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ w dużą kostkę i włóż do miski. Za pomocą blendera lub innego urządzenia do siekania warzyw, maszynki do mięsa przekręcamy pomidory, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj strąki gorzkiej papryki, pokrój je na dwie części, usuń nasiona, pokrój miąższ na duże kawałki. Lepiej jest pracować z gorzką papryką w gumowych rękawiczkach, aby nie poparzyć skóry. W porządku, jeśli pieprz jest trochę wysuszony, podczas gotowania nabierze pożądanej konsystencji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek, pokrój goździki na duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż gorzką paprykę i czosnek do miski blendera lub za pomocą maszynki do mięsa zmiel je razem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wkładamy warzywa do grubościennej patelni, podpalamy. Najpierw doprowadzamy mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu, ciągle mieszając. Następnie zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie mieszanki na małym ogniu przez około 30 minut. Dodaj cukier i sól do mieszanki warzywnej (ważne jest, aby użyć zwykłej soli kamiennej do konserwacji, jodowana lub mała sól kuchenna nie będzie działać), kontynuuj gotowanie sosu przez kolejne pół godziny, od czasu do czasu mieszając łopatką, aby warzywa się nie przypaliły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej olej roślinny, wymieszaj i kontynuuj duszenie masy warzywnej przez godzinę. Masa powinna gotować się prawie dwukrotnie, musisz upewnić się, że nie spali się na dnie patelni i nie zepsuje smaku sosu, więc nie powinieneś pozostawiać go bez uwagi przez długi czas. Wlej ocet stołowy do mieszanki warzywnej, wymieszaj, zagotuj i wyłącz ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gorący sos do sterylnych słoików, zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami. Pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej pod "futrem" i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy