zupa z klopsikami w powolnej kuchence

domowa pyszna zupa z klopsikami mięsnymi. Łatwość przygotowania takiej zupy, dzięki powolnej kuchence, zwalnia czas gospodyń domowych. Pyszna zupa z klopsikami jest odpowiednia dla wszystkich członków rodziny, w tym dla dzieci, które, nawiasem mówiąc, nazywają tę zupę jedną z ich ulubionych zup.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 44 % 12 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę z klopsikami w powolnej kuchence? Przygotuj niezbędne składniki. Warzywa - marchew, cebula, ziemniaki - biorę średniej wielkości. Wermiszel można opcjonalnie zastąpić małym makaronem lub ryżem. Mięso mielone mam domowej roboty wieprzowinę / kurczaka. Jeśli mięso mielone jest zamrożone, najpierw rozmrozić. Olej roślinny będzie potrzebny do pasażowania warzyw, możesz odmówić tego w przygotowaniu. Świeże warzywa, biorę koperek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny do miski multicookera i włącz tryb "smażenie". Posiekaj obrane marchewki i cebulę: pokrój cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smaż warzywa na oleju na złoty kolor. Wyłącz tryb "smażenia".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj do cebuli i marchwi i wszystko wymieszaj. Jeśli zdecydujesz się obejść bez smażenia warzyw, to przygotowane warzywa-cebula, marchew, ziemniaki - natychmiast włóż do miski multicookera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij warzywa 1,5 litra gorącej wody. Zamknij pokrywkę i włącz tryb "Zupa" na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mam mięso mielone z cebulą w kompozycji, jeśli mięso mielone jest bez cebuli, można je drobno posiekać i dodać, również dla miękkości do mięsa mielonego można dodać jajko, bułkę tartą (jest to opcjonalne). Mokrymi rękami, ściskając małe kawałki mięsa mielonego, zwiń klopsiki. Wielkość klopsików według własnego gustu i życzeń.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 20 minutach dodaj klopsiki do zupy i sól. Zamknij garnek pokrywką i kontynuuj gotowanie w trybie "Zupa" przez kolejne 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj makaron do zupy, wymieszaj, w razie potrzeby dodaj sól. Możesz dodać inne ulubione przyprawy. Gotuj zupę przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po pięciu minutach wyłącz Wolnowar. Opłucz świeże koperek pod bieżącą wodą, strząśnij nadmiar płynu i pokrój. Dodaj posiekaną zieleninę koperkową do zupy, zamknij pokrywkę i odstaw zupę na kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zupa z klopsikami podawaj na gorąco, oferując świeże warzywa i świeży chleb. Ta zupa nadaje się również do menu dla dzieci.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy