kompot z mrożonej żurawiny

bardzo smaczny i zdrowy napój żurawinowy! Żurawina jest uważana za jagodę leczniczą. Jest bogaty w witaminę C i inne pierwiastki śladowe, które przyczyniają się do leczenia i zapobiegania wielu chorobom. Ta jagoda jest stosowana w medycynie ludowej w leczeniu przeziębień, chorób przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego. Uważa się, że regularne spożywanie żurawiny, na przykład w postaci kompotów, przyczynia się do lepszej pracy mózgu, poprawia pamięć, poprawia pracę nerek, krążenie krwi, a ponadto zapobiega występowaniu takiej choroby jak rak. Najlepszym sposobem zbioru żurawiny na zimę jest zamrażanie. A zimą można z niego gotować różne smakołyki, piec wypieki lub gotować kompoty.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
41 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

Przygotuj składniki. Posiadanie mrożonej żurawiny w zamrażarce to prawdziwa wartość. Ponieważ w okresie zimowym i wiosennym, kiedy organizm ludzki ma duży brak witamin, kompot z mrożonej żurawiny jest w stanie pomóc w utrzymaniu tej równowagi witaminowej, oczywiście pod warunkiem regularnego spożywania tego napoju.
przygotowanie kompotu z mrożonej żurawiny jest bardzo proste. Jagody żurawiny należy dobrze umyć, usunąć różnego rodzaju zanieczyszczenia i liście.
włóż jagody do garnka. Dodaj cukier. W razie potrzeby ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Wraz ze wzrostem ilości cukru napój naturalnie staje się mniej zdrowy. Jednak po całkowitym wyeliminowaniu cukru kompot stanie się bardzo kwaśny i nie będzie smaczny. Żurawina jest bardzo kwaśną jagodą i ujawnia swój smak właśnie z dodatkiem cukru, nawet niewielkiej ilości.
napełnij zawartość garnka wodą i podpal. Gdy cukier się rozpuści, woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i pozwól kompotowi gotować nie dłużej niż 5 minut, ponieważ przy długim czasie obróbki cieplnej wszystkie witaminy z żurawiny i napoju z niej wyparują, co jest niedopuszczalne. Wyłącz ogień. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw kompot pod pokrywką na około 20 minut.
wlej kompot do szklanek i podawaj. Kompot z mrożonej żurawiny jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. W razie potrzeby kompot można odcedzić, aby zapobiec przedostawaniu się jagód do napoju. Ale nadal lepiej pozostawić jagody w kompocie, ponieważ pozostało w nich również wiele witamin i składników odżywczych. Kompoty z żurawiny gotuje się również z dodatkiem innych owoców i jagód, zmieniając w ten sposób smak napoju.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy