Quiche Volcano

pyszne i oryginalne wypieki na deser. Przepis na ciasto Vulcan z kremem daje luźne ciasto o smaku czekoladowym i płynnym nadzieniu w środku. Ciasto należy pokroić po całkowitym ostygnięciu, aby krem nie wyciekł. Zamiast lukru możesz użyć rozpuszczonej czekolady.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 63 % 29 g
234 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec Quiche Vulcan? Przygotowanie kremu. Wlej cukier do emaliowanej (szklanej) patelni lub rondla i wbij jajko. Ubij wszystko dobrze trzepaczką, aby uzyskać jednorodną masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej skrobię kukurydzianą i wlej mleko. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj śmietanę na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, aż do pierwszych bułek. Powinien dobrze zgęstnieć i być wolny od grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masło do gorącego kremu i wszystko wymieszaj. Przykryj krem folią spożywczą i odłóż na bok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie ciasta. W głębokiej misce lekko ubij jajka z cukrem trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mleko, cukier waniliowy, sól i olej roślinny. Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiać przez sitko kakaowe, a następnie mąkę, dodać proszek do pieczenia i zagnieść ciasto o średniej gęstości i bez grudek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką spód i boki. Wlać ciasto. Na samym środku rozprowadzamy krem-nie trzeba go wcześniej schładzać. Do pieczenia lepiej jest użyć dzielonej formy o średnicy 22 centymetrów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 35-40 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z formy. Gotowość sprawdzamy wykałaczką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotowanie glazury. Wymieszaj proszek kakaowy, cukier i mleko w rondlu. Gotuj na małym ogniu przez 7-8 minut, aż zgęstnieje przy ciągłym mieszaniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj masło do gorącej glazury, wymieszaj. Lukier jest gotowy. Zgodnie z tym przepisem okazuje się miękki, po schłodzeniu nie karmelizuje, nie kruszy się i nie twardnieje na produktach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto Vulcan polewamy lukrem, tworząc dekoracyjne kropelki, jak pokazano na zdjęciu. W przypadku cienkiego strumienia wlałem lukier do torby i odciąłem końcówkę. Środek pozostawiamy nietknięty-to nasza & quot; Lawa & quot;.

to ciasto to prawdziwy prezent dla słodyczy. Możesz pić niesłodzoną herbatę, kawę ze śmietaną, kakao z mlekiem itp. podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, aby ciasto opadło. Wynik był dla mnie bardzo poprawny dzięki udanemu połączeniu biszkoptu czekoladowego i kremu. Życzę wszystkim smacznego i uduchowionej herbaty!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy