skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Warzywa średniej wielkości. Z cytryny potrzebujesz soku. Ryż wstępnie ugotować i schłodzić, ryż na parze nadaje się do sałatki. Różowy łosoś konserwowany w oleju. Przygotuj danie do sałatki. Do podania Potrawy potrzebne będą liście sałaty, dlatego należy wybrać mocne, świeże liście. Marchewki (obrane i starte na grubej tarce) będą musiały być smażone na oleju, przez kilka minut nie do miękkości, a następnie schłodzone.
Krok 2:
Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Złożyć do miski i zalać sokiem z cytryny, pieprzem. Pozostaw cebulę do marynowania na kilka minut. Ogórki umyć i pokroić w paski. Wymieszaj pokrojone ogórki z posiekanymi ziołami koperkowymi.
Krok 3:
Połóż umyte i wysuszone liście sałaty na wybranym naczyniu. Liście należy układać pojedynczo, aby później wygodnie było podawać sałatkę z liśćmi. Ugotowany ryż wymieszać z majonezem i położyć pierwszą warstwę na liściach sałaty. Jeśli ryż nie jest solony podczas gotowania, to do smaku należy go posolić.
Krok 4:
Ostrożnie otwórz słoik z różowym łososiem w puszkach, nie spuszczaj płynu. Rozgnieć rybę widelcem wraz z sokiem. Połóż różowego łososia drugą warstwą na ryżu, posmaruj tę warstwę niewielką ilością majonezu.
Krok 5:
Trzecią warstwę w sałatce ułożyć marynowaną cebulę, odsączyć sok. Posmaruj tę warstwę odrobiną majonezu.
Krok 6:
Ułóż smażoną marchewkę w następnej warstwie, spuszczając z niej nadmiar oleju. Posmaruj warstwę marchewki odrobiną majonezu. Do smaku marchewki można również solić i pieprzyć.
Krok 7:
Ostatnią warstwą ułożyć pokrojone w paski ogórki zmieszane z posiekanym koperkiem. Nie trzeba solić ogórków, trzeba je posolić tuż przed podaniem, aby nie dawały soku.
Krok 8:
Przed podaniem sałatkę należy schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce. Sałatkę można podawać jako niezależne danie lub jako jedną z przekąsek na lunch lub kolację. Podawaj sałatkę jako ciasto, dzieląc ją na segmenty i układając na talerzu wraz z liśćmi sałaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Różowy łosoś konserwowy - 136 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g