Sałatka norweska

pyszna sałatka o oryginalnej nazwie i smaku. Ta sałatka jest darem niebios dla tych, którzy mają dość ziemniaków w sałatkach. Sałatka jest świeża, jasna i soczysta. Aby urozmaicić świąteczny stół, jest to jedna z najlepszych opcji.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 38 % 10 g
142 kcal
IG: 30 / 70 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Warzywa średniej wielkości. Z cytryny potrzebujesz soku. Ryż wstępnie ugotować i schłodzić, ryż na parze nadaje się do sałatki. Różowy łosoś konserwowany w oleju. Przygotuj danie do sałatki. Do podania Potrawy potrzebne będą liście sałaty, dlatego należy wybrać mocne, świeże liście. Marchewki (obrane i starte na grubej tarce) będą musiały być smażone na oleju, przez kilka minut nie do miękkości, a następnie schłodzone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Złożyć do miski i zalać sokiem z cytryny, pieprzem. Pozostaw cebulę do marynowania na kilka minut. Ogórki umyć i pokroić w paski. Wymieszaj pokrojone ogórki z posiekanymi ziołami koperkowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż umyte i wysuszone liście sałaty na wybranym naczyniu. Liście należy układać pojedynczo, aby później wygodnie było podawać sałatkę z liśćmi. Ugotowany ryż wymieszać z majonezem i położyć pierwszą warstwę na liściach sałaty. Jeśli ryż nie jest solony podczas gotowania, to do smaku należy go posolić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ostrożnie otwórz słoik z różowym łososiem w puszkach, nie spuszczaj płynu. Rozgnieć rybę widelcem wraz z sokiem. Połóż różowego łososia drugą warstwą na ryżu, posmaruj tę warstwę niewielką ilością majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzecią warstwę w sałatce ułożyć marynowaną cebulę, odsączyć sok. Posmaruj tę warstwę odrobiną majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż smażoną marchewkę w następnej warstwie, spuszczając z niej nadmiar oleju. Posmaruj warstwę marchewki odrobiną majonezu. Do smaku marchewki można również solić i pieprzyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostatnią warstwą ułożyć pokrojone w paski ogórki zmieszane z posiekanym koperkiem. Nie trzeba solić ogórków, trzeba je posolić tuż przed podaniem, aby nie dawały soku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed podaniem sałatkę należy schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce. Sałatkę można podawać jako niezależne danie lub jako jedną z przekąsek na lunch lub kolację. Podawaj sałatkę jako ciasto, dzieląc ją na segmenty i układając na talerzu wraz z liśćmi sałaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Różowy łosoś konserwowy - 136   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy