Biała kapuśniak

Biała kapuśniak to świetne pierwsze danie, są mięsne lub chude. Biała kapuśniak to pierwsze danie gotowane zarówno w bulionie mięsnym, jak i bezmięsnym. Ale zawsze podstawą takich kapuśniaków są świeże warzywa, chociaż lubię taką kapuśniak z kiszoną kapustą. Możesz podawać białą kapuśniak ze śmietaną lub bez (jeśli gotujesz chudą wersję na bulionie warzywnym), zawsze ze świeżymi ziołami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 32 % 9 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Biała kapuśniak z kurczakiem to doskonałe pierwsze danie, szczególnie dobrze idzie po świątecznych obfitych ucztach, kiedy masz dość wszelkiego rodzaju wędzonego mięsa-słoności i przysmaków. Umiar (jeśli nie nadużywasz przypraw) białej kapusty pozwala cieszyć się własnym smakiem bulionu i aromatem warzyw.
1. Napełnij kurczaka wodą, zagotuj, usuń piankę. Jeśli drób jest domowej roboty, kontynuuj gotowanie kapuśniaku jak zwykle. Jeśli z fermy drobiu-zaleca się spuścić pierwszy bulion, opłukać mięso i patelnię, ponownie zalać wodą i dalej gotować jak zwykle.
2. Dodaj pokrojone ziemniaki do bulionu, zagotuj, włóż posiekaną kapustę, sól, gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
3. Przygotuj sos: na oleju słonecznikowym lekko dopraw cebulę i marchewkę.
4. Gdy ziemniaki i kapusta są prawie gotowe, wprowadź dressing, liść laurowy, zagotuj i wyłącz kuchenkę. Pozwól kapuśniakowi parzyć przez 20 minut pod pokrywką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal / 100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy