skład / składniki
metoda gotowania
Biała kapuśniak z kurczakiem to doskonałe pierwsze danie, szczególnie dobrze idzie po świątecznych obfitych ucztach, kiedy masz dość wszelkiego rodzaju wędzonego mięsa-słoności i przysmaków. Umiar (jeśli nie nadużywasz przypraw) białej kapusty pozwala cieszyć się własnym smakiem bulionu i aromatem warzyw.
1. Napełnij kurczaka wodą, zagotuj, usuń piankę. Jeśli drób jest domowej roboty, kontynuuj gotowanie kapuśniaku jak zwykle. Jeśli z fermy drobiu-zaleca się spuścić pierwszy bulion, opłukać mięso i patelnię, ponownie zalać wodą i dalej gotować jak zwykle.
2. Dodaj pokrojone ziemniaki do bulionu, zagotuj, włóż posiekaną kapustę, sól, gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
3. Przygotuj sos: na oleju słonecznikowym lekko dopraw cebulę i marchewkę.
4. Gdy ziemniaki i kapusta są prawie gotowe, wprowadź dressing, liść laurowy, zagotuj i wyłącz kuchenkę. Pozwól kapuśniakowi parzyć przez 20 minut pod pokrywką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal / 100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g