tradycyjnie kapuśniak gotuje się z kiszonej kapusty, co tworzy ich niepowtarzalny kwaśny smak. Ale jego obecność nie zawsze jest konieczna. Istnieją przepisy na kapuśniak ze szczawiu lub pokrzywy, które nazywane są zielonymi. Podstawą jest zwykle bulion mięsny lub rybny. Na czczo kapuśniak gotuje się na bulionie grzybowym z surowych lub suszonych grzybów lub na wodzie, dzięki czemu nie stają się mniej smaczne i satysfakcjonujące.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
ziemniaki | 80 | 2 | 0.4 | 18.1 |
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
kapusta kiszona | 19 | 1.8 | 0.1 | 4.4 |
kapusta biała | 28 | 1.8 | 0.1 | 6.8 |
oprócz kwaśnej lub świeżej kapusty umieszcza się ziemniaki. Marchew, cebula i pomidory są dodawane na surowo lub wstępnie smażone na oleju roślinnym. Sól, przyprawy, zioła i przyprawy są podawane do smaku. Ważne jest, aby nie zapomnieć o liściu laurowym, to on nadaje szczurom charakterystyczny smak i aromat. Danie należy podawać po kilku godzinach. Konieczne jest, aby był dobrze zaparzony i lekko zgęstniał. W niektórych przepisach zaleca się odczekać dzień przed podaniem. Dopraw je majonezem, śmietaną, czasem śmietaną. Wędzony smalec doskonale nadaje się do kwaśnych i pikantnych szczypiorków, które można układać na kromkach czarnego chleba i podawać jako przekąskę.