kwaśna kapuśniak z podrobami kaczki

idealny rodzinny obiad nie obejdzie się bez bogatej zupy kapuśniakowej!
ottimista78Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 55 % 17 g
węglowodany 26 % 8 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
spłucz Podroby, zalej 1,2 l wody i podpal.
obierz cebulę, marchewkę. Dodaj pół cebuli i pół marchewki do podrobów. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
włącz piekarnik do 160 stopni. Podczas podgrzewania piekarnika wyciśnij kapustę, pokrój w razie potrzeby. Połóż połowę masła na dnie żaroodpornej formy lub garnka, połóż kapustę, połóż pozostałe masło na wierzchu, przykryj i gotuj w piekarniku przez 40 minut.
posiekaj pozostałe połówki cebuli i marchwi i usmaż olej roślinny.
pokrój ziemniaki w kostkę.
gdy bulion będzie gotowy, wyłowić podroby i warzywa. Pokrój podroby, wyrzuć warzywa.
włóż podroby do bulionu wraz z ziemniakami i gotuj przez 10 minut.
dodaj smażoną cebulę z marchewką i gotuj przez kolejne 5-7 minut. W razie potrzeby możesz dodać liść laurowy i ziarna pieprzu.
następnie dodaj kapustę i gotuj przez kolejne 10 minut. Posolić.
posiekaj suszone śliwki, drobno posiekaj czosnek, dodaj do kapuśniaka, wyłącz ogień i pozostaw pod pokrywką "sięgnij" przez kolejne 20 minut.
podawać ze śmietaną i drobno posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy