kwaśna kapuśniak z podrobami kaczki
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
spłucz Podroby, zalej 1,2 l wody i podpal.
obierz cebulę, marchewkę. Dodaj pół cebuli i pół marchewki do podrobów. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
włącz piekarnik do 160 stopni. Podczas podgrzewania piekarnika wyciśnij kapustę, pokrój w razie potrzeby. Połóż połowę masła na dnie żaroodpornej formy lub garnka, połóż kapustę, połóż pozostałe masło na wierzchu, przykryj i gotuj w piekarniku przez 40 minut.
posiekaj pozostałe połówki cebuli i marchwi i usmaż olej roślinny.
pokrój ziemniaki w kostkę.
gdy bulion będzie gotowy, wyłowić podroby i warzywa. Pokrój podroby, wyrzuć warzywa.
włóż podroby do bulionu wraz z ziemniakami i gotuj przez 10 minut.
dodaj smażoną cebulę z marchewką i gotuj przez kolejne 5-7 minut. W razie potrzeby możesz dodać liść laurowy i ziarna pieprzu.
następnie dodaj kapustę i gotuj przez kolejne 10 minut. Posolić.
posiekaj suszone śliwki, drobno posiekaj czosnek, dodaj do kapuśniaka, wyłącz ogień i pozostaw pod pokrywką "sięgnij" przez kolejne 20 minut.
podawać ze śmietaną i drobno posiekanymi ziołami.
obierz cebulę, marchewkę. Dodaj pół cebuli i pół marchewki do podrobów. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
włącz piekarnik do 160 stopni. Podczas podgrzewania piekarnika wyciśnij kapustę, pokrój w razie potrzeby. Połóż połowę masła na dnie żaroodpornej formy lub garnka, połóż kapustę, połóż pozostałe masło na wierzchu, przykryj i gotuj w piekarniku przez 40 minut.
posiekaj pozostałe połówki cebuli i marchwi i usmaż olej roślinny.
pokrój ziemniaki w kostkę.
gdy bulion będzie gotowy, wyłowić podroby i warzywa. Pokrój podroby, wyrzuć warzywa.
włóż podroby do bulionu wraz z ziemniakami i gotuj przez 10 minut.
dodaj smażoną cebulę z marchewką i gotuj przez kolejne 5-7 minut. W razie potrzeby możesz dodać liść laurowy i ziarna pieprzu.
następnie dodaj kapustę i gotuj przez kolejne 10 minut. Posolić.
posiekaj suszone śliwki, drobno posiekaj czosnek, dodaj do kapuśniaka, wyłącz ogień i pozostaw pod pokrywką "sięgnij" przez kolejne 20 minut.
podawać ze śmietaną i drobno posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g