skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Musisz zacząć od kremu, ponieważ musi ostygnąć.
Krok 2:
Usuń skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij sok. Cukier, mleko, żółtka, skrobię wymieszać na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Krok 3:
Dodaj skórkę, sok z cytryny, gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj czekoladę. Pozostaw krem do ostygnięcia pod folią, a następnie włóż do lodówki na godzinę.
Krok 4:
W przypadku ciast: jajka + białka + cukier ubijaj 5 minut, aż zwiększy się objętość. Dodaj nalewkę waniliową, Rast.olej. Oddzielnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, zmielony mak. Suchą mieszaninę delikatnie wymieszać metodą & quot; składania & quot; z ubitymi jajkami.
Krok 5:
Ciasto przełożyć na arkusz pergaminem, wyrównać, piec na lekko złoty kolor 7-8 min w 200 gr. (Rozgrzej piekarnik). Wyjmij ciasto, przykryj papierem, ręcznikiem i ostudź. Usuń górny arkusz, wraz z nim cienka górna skorupa zostanie usunięta z ciasta. Pokrój ciasto na trzy części.
Krok 6:
Śmietanę ubić, dodać śmietanę, startą czekoladę.
Krok 7:
Posmaruj każde ciasto kremem.
Krok 8:
I złóż ciasto Makowe. Możesz ozdobić do woli. Ale okazuje się piękny w przekroju, więc nie można go ozdobić.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g