ciasto Makowe Królowa Estera

niesamowicie piękna i pyszna uczta! Ciasto Makowe królowej Estery piecze się praktycznie bez mąki i bez tłuszczu. Ciasta są lekkie, przewiewne.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 52 % 22 g
255 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Musisz zacząć od kremu, ponieważ musi ostygnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij sok. Cukier, mleko, żółtka, skrobię wymieszać na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj skórkę, sok z cytryny, gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj czekoladę. Pozostaw krem do ostygnięcia pod folią, a następnie włóż do lodówki na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku ciast: jajka + białka + cukier ubijaj 5 minut, aż zwiększy się objętość. Dodaj nalewkę waniliową, Rast.olej. Oddzielnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, zmielony mak. Suchą mieszaninę delikatnie wymieszać metodą & quot; składania & quot; z ubitymi jajkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto przełożyć na arkusz pergaminem, wyrównać, piec na lekko złoty kolor 7-8 min w 200 gr. (Rozgrzej piekarnik). Wyjmij ciasto, przykryj papierem, ręcznikiem i ostudź. Usuń górny arkusz, wraz z nim cienka górna skorupa zostanie usunięta z ciasta. Pokrój ciasto na trzy części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Śmietanę ubić, dodać śmietanę, startą czekoladę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj każde ciasto kremem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I złóż ciasto Makowe. Możesz ozdobić do woli. Ale okazuje się piękny w przekroju, więc nie można go ozdobić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy