mannik z kremem śmietanowo-jagodowym

dzieci będą zachwycone! Prosty przepis na niesamowicie pyszną mannę! szybko i bardzo smacznie
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 77 % 47 g
286 kcal
IG: 2 / 22 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min
ubij jajka mikserem. Dodaj cukier, mąkę i semolinę. Wymieszać.
ugasić sodę w śmietanie i włożyć do ciasta, a następnie ponownie dokładnie wymieszać.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i posyp kaszą manną.
rozłóż ciasto i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
ciasto ostudzić, polać kremem, wstawić do lodówki na 3 godziny do impregnacji.
ubij wszystkie składniki kremu w blenderze, aż będą gładkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy