mannik z kremem śmietanowo-jagodowym
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka mikserem. Dodaj cukier, mąkę i semolinę. Wymieszać.
ugasić sodę w śmietanie i włożyć do ciasta, a następnie ponownie dokładnie wymieszać.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i posyp kaszą manną.
rozłóż ciasto i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
ciasto ostudzić, polać kremem, wstawić do lodówki na 3 godziny do impregnacji.
ubij wszystkie składniki kremu w blenderze, aż będą gładkie.
ugasić sodę w śmietanie i włożyć do ciasta, a następnie ponownie dokładnie wymieszać.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i posyp kaszą manną.
rozłóż ciasto i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
ciasto ostudzić, polać kremem, wstawić do lodówki na 3 godziny do impregnacji.
ubij wszystkie składniki kremu w blenderze, aż będą gładkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g