duchy bezowe

ten przysmak jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zabawny! Halloweenowe ciasta to duchy bezy.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 5 g
tłuszcze 32 % 29 g
węglowodany 63 % 58 g
497 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 45 min

Rozgrzej piekarnik do 110 stopni.

ubij białka w mocnej pianie w mikserze. Dodaj cukier, kontynuując ubijanie, aż będzie gładka.

połóż pergaminy na blasze do pieczenia, łyżką masę białkową w postaci duchów.

Piec 1 godzinę.

wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj, pozostaw bezę w środku na pół godziny.

pół godziny po rozpoczęciu pieczenia połóż cukierki na duchach. Zabezpiecz kroplą rozpuszczonej czekolady.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy