suszone pomidory na zimę
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj wszystkie suche zioła.
Umyj pomidory, usuń tyłki, pokrój na pół, a jeśli są duże na trzy części. Usuń rdzeń. Połóż na arkuszu wyłożonym pergaminem, posyp solą zioła i wstaw do piekarnika na 100-120 stopni. nie zamykaj szczelnie piekarnika, włożyłem drewnianą szpatułkę, która byłaby szczeliną 2 cm, przez 3,5 godziny, jeśli masz konwekcję, przyspieszy to proces.
gotowe pomidory powinny ostygnąć.
włożyć do czystych słoików, posypać czosnkiem i polać oliwą z oliwek. Przechowywać w lodówce,
suszone pomidory są przechowywane w lodówce, mówią do 6 miesięcy.
nie minęło jeszcze 6 miesięcy, więc nie powiem tego na pewno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g