suszone pomidory na zimę

świetna opcja na urozmaicenie rutynowego skręcania pikli. Łatwość przygotowania, ale jednocześnie suszone pomidory w domu okazują się bardzo, bardzo smaczne! W tym roku po raz pierwszy ugotowałem suszone pomidory na zimę. Bardzo mi się podobało, proste i pyszne. Możesz z nimi gotować sałatki, piec chleb i po prostu podawać jako przekąskę.
Marina KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 64 % 9 g
węglowodany 29 % 4 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

wymieszaj wszystkie suche zioła.
Umyj pomidory, usuń tyłki, pokrój na pół, a jeśli są duże na trzy części. Usuń rdzeń. Połóż na arkuszu wyłożonym pergaminem, posyp solą zioła i wstaw do piekarnika na 100-120 stopni. nie zamykaj szczelnie piekarnika, włożyłem drewnianą szpatułkę, która byłaby szczeliną 2 cm, przez 3,5 godziny, jeśli masz konwekcję, przyspieszy to proces.
gotowe pomidory powinny ostygnąć.
włożyć do czystych słoików, posypać czosnkiem i polać oliwą z oliwek. Przechowywać w lodówce,
suszone pomidory są przechowywane w lodówce, mówią do 6 miesięcy.
nie minęło jeszcze 6 miesięcy, więc nie powiem tego na pewno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy