skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Na biszkopt ubij jajka z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, stopniowo wprowadzać do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Wlej jedną trzecią ciasta do wysmarowanej tłuszczem formy, piecz w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut, wyjmij z formy i ostudź. Do pozostałego ciasta dodać kakao, wymieszać, wlać do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.
Krok 4:
W przypadku śmietany wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem, odłóż 1/4.
Krok 5:
Dodaj kawałki ananasa do pozostałej części kremu. Grubo posiekaj orzechy włoskie, Dodaj do śmietany z ananasem, wymieszaj.
Krok 6:
Połóż lekki biszkopt na talerzu, nasącz syropem ananasowym. Biszkopt czekoladowy pokroić na małe kwadraty, lekko skropić impregnatem - syrop ananasowy ze słoika
Krok 7:
I dokładnie wymieszaj ze śmietaną ananasową.
Krok 8:
Następnie ułóż powstałą masę zjeżdżalnią na jasnym biszkopcie, nadając kształt odwróconej filiżanki. Udekoruj wierzch ciasta zarezerwowaną śmietaną. Do glazury rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, dodaj zmiękczone masło i ciepłe mleko, wymieszaj. Od czubka ciasta w dół narysuj pionowe paski polewy czekoladowej.
Krok 9:
Możesz po prostu posypać ciasto startą czekoladą.Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 6 godzin. W przekroju)))
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g