Inteligentne ciasto
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Oddziel białka i żółtka.
białka ubić w uporczywą pianę.
połącz żółtka, cukier, wanilinę i wodę i ubij w kombajnie. Dodaj stopioną i schłodzoną margarynę, a następnie stopniowo wlej mąkę "deszczem". Dodaj ciepłe mleko w 2 dawkach i dobrze ubij.
białka dodać do masy, wymieszać szpatułką od dołu do góry, a następnie wymieszać trzepaczką. Ciasto będzie bardzo rzadkie, ale tak powinno być.
użyj dużej formy (Moja ma 25 na 35), posmaruj masłem i posyp mąką. Wlać ciasto i piec w 175 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.
schłodzić deser i pokroić na porcje. Posyp "inteligentne" ciasto cukrem pudrem.
smacznego!!!
białka ubić w uporczywą pianę.
połącz żółtka, cukier, wanilinę i wodę i ubij w kombajnie. Dodaj stopioną i schłodzoną margarynę, a następnie stopniowo wlej mąkę "deszczem". Dodaj ciepłe mleko w 2 dawkach i dobrze ubij.
białka dodać do masy, wymieszać szpatułką od dołu do góry, a następnie wymieszać trzepaczką. Ciasto będzie bardzo rzadkie, ale tak powinno być.
użyj dużej formy (Moja ma 25 na 35), posmaruj masłem i posyp mąką. Wlać ciasto i piec w 175 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.
schłodzić deser i pokroić na porcje. Posyp "inteligentne" ciasto cukrem pudrem.
smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal / 100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g