ciasto winogronowe autorstwa Jamiego Olivera
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij jajka z cukrem, aż zwiększą objętość dwa do trzech razy.
dodaj oliwę z oliwek i masło. Ponownie ubij.
dodaj mleko, cukier waniliowy, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść łyżką.
dodaj skórkę pomarańczową, cytrynową. Pozostaw na 10 minut.
dodaj jedną trzecią winogron, wymieszaj.
przenieś ciasto do formy (Moja ma 28 cm), piecz przez 10 minut w 180g.
wyjmij ciasto, ułóż pozostałe winogrona, piecz przez 45 minut.
dodaj oliwę z oliwek i masło. Ponownie ubij.
dodaj mleko, cukier waniliowy, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść łyżką.
dodaj skórkę pomarańczową, cytrynową. Pozostaw na 10 minut.
dodaj jedną trzecią winogron, wymieszaj.
przenieś ciasto do formy (Moja ma 28 cm), piecz przez 10 minut w 180g.
wyjmij ciasto, ułóż pozostałe winogrona, piecz przez 45 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g