Sernik twarogowy z dżemem z ciasta drożdżowego

z kubkiem herbaty lub kawy takie płatki owsiane będą latać bardzo szybko! Pyszne serniki twarogowe z niespodzianką.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 67 % 34 g
247 kcal
IG: 0 / 3 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę należy wcześniej przesiać i wymieszać z szybko działającymi drożdżami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli drożdże nie działają szybko, lepiej je najpierw aktywować, rozcieńczając je w niewielkiej ilości ciepłego mleka lub wody z dodatkiem cukru. Gdy tylko pojawi się wysoka czapka na mieszance, drożdże są dobre i można je dodać do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko w osobnym pojemniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier i ponownie ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiękczoną margarynę wymieszać z mąką, dodać sól. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać mieszankę jajeczną i zagnieść twarde ciasto. Jeśli aktywowałeś drożdże, dodaj je do ciasta w tym czasie. Ciasto przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zagnieść ciasto i podzielić na równe części według wielkości serników.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rzuć każdą część w kulkę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie zwiń w okrągłą warstwę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z podanych składników zagnieść nadzienie twarogowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I umieść nadzienie na środku naszych kółek, ściśnij krawędzie, rozłóż serniki szwem w dół.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś je na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, odstaw na pół godziny, aby ułatwić podnoszenie. W środku serników zrób wgłębienie wałkiem do ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I wypełnij to zagłębienie powidłami rozcieńczonymi wodą (nie powinno być płynne). Serniki posmarować ubitym jajkiem i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Jeszcze raz posmaruj jajkiem. Piec w piekarniku w 180C przez 25 minut.

zagnieść ciasto, przykryć folią. Pozostaw podejście w ciepłym miejscu. Po podzieleniu na trzy części.
rozwałkuj każdy w warstwę, pokrój na cztery kwadraty.
połóż nadzienie na środku, ściśnij krawędzie. Obróć sernik szwem w dół na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym. Zostaw podejście.
wciśnij bułki pośrodku końcem wałka do ciasta, aby zrobić wycięcie. Umieść dżem we wnęce.
posmaruj brzegi serników ubitym jajkiem i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu. Po dopasowaniu ponownie posmaruj jajkiem.
piec w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy