Brioche w 30 min

wykwintne Francuskie babeczki w zaledwie 30 minut! szybkość przygotowania, oryginalny smak, niezapomniany aromat Brioche to tradycyjne wypieki przygotowywane z ciasta drożdżowego. Ale proponuję przygotować pyszne francuskie wypieki według przepisu dostosowanego do nowoczesnych gospodyń domowych (czyli smacznie i szybko). Otrzymasz wykwintne bułeczki przypominające babeczki, ale bardziej przewiewne, delikatne i bez mdłości. Mam 12 bułek, które są po prostu zmiatane ze stołu w mgnieniu oka! A na śniadanie dobrze i goście nie wstydzą się podawać.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 74 % 42 g
272 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.

dodaj śmietanę i jajko wstrząśnięte widelcem.

wymieszaj. Powinieneś mieć lepkie ciasto. Jeśli jest stromy, dodaj trochę więcej kwaśnej śmietany.

użyj łyżki, aby napełnić foremki do muffinek ciastem (około 2/3). Na środku zrób wgłębienie, włóż nadzienie i przykryj ciastem.
(jeśli bierzesz czekoladę jako polewę, rozbij ją na małe kawałki. Możesz zrobić połowę brioche z białą czekoladą, połowę z ciemną. Okaże się bardzo oryginalny.)

piecz Brioche w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem lub zapałką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy