ciasto truskawkowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij jajka z cukrem, dodaj śmietanę,mąkę, proszek do pieczenia,cukier waniliowy i jeszcze raz ubij, aż uzyskasz dość gęste, ale lejące się ciasto. Rozłóż formę (mam średnicę 25 cm) przykrytą pergaminem i wlej ciasto. Przykryj formę folią i piecz przez 50 minut w temperaturze 210-220 stopni. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem. W międzyczasie ciasto jest pieczone, przygotowujemy nadzienie truskawkowe. Aby to zrobić, umyj truskawki, Usuń działki, a następnie włóż do blendera, dodaj cukier i ubij, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut (nie wyjmujemy z formy). Nadzienie truskawkowe (jego temperatura nie powinna być niższa niż temperatura pokojowa, aby ciasto nie było osiołkiem) zbieramy w dużej jednorazowej strzykawce bez igły i przebijając skórkę ciasta, Wprowadzamy masę truskawkową. Nakłucia należy wykonywać częściej, aby jak najbardziej namoczyć ciasto. Pozostałą masę truskawkową wlać na ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyjmij ciasto z formy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g