ciasteczka żytnie i pszenne
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
do pojemnika stopniowo dodajemy mąkę pszenną i żytnią, cukier,sól,sodę,olej roślinny,śmietanę,mleko, stopione masło i zagniatamy ciasto.Konsystencja powinna przypominać pierogi.Nasze ciasto wkładamy do celofanowej torby i wkładamy do lodówki na 30 minut.Następnie zwiń go w warstwę o grubości 1,5 cm, posyp cukrem i uformuj produkty.Na wysmarowanej olejem roślinnym blasze do pieczenia kładziemy nasze ciasteczka i pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.Ten ostatni może różnić się od możliwości twojego piekarnika.Lepiej przechowywać ciasteczka w saszetce, więc pozostanie miękkie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g