kurczak w karmelu

pikantny smak Twojego kurczaka pomoże zrobić zwykły karmel. Smacznie. Ten przepis sprawia, że kurczak jest soczysty i pyszny z chrupiącą skórką.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 18 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
235 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
pokrój kurczaka na kawałki i posyp przyprawami.
na patelni wymieszaj sól i cukier i przy ciągłym mieszaniu przygotuj jasnobrązowy karmel.
zdejmij patelnię z ognia i wlej szklankę zimnej wody do powstałego karmelu. Karmel natychmiast stwardnieje z nagłej zmiany temperatury.
ponownie podpal patelnię i podgrzewaj, aż karmel całkowicie się rozpuści.
umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i polej syropem karmelowym.
umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40 minut.
podczas gotowania kurczaka dwa do trzech razy polej go sosem powstałym podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy