kurczak w karmelu
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój kurczaka na kawałki i posyp przyprawami.
na patelni wymieszaj sól i cukier i przy ciągłym mieszaniu przygotuj jasnobrązowy karmel.
zdejmij patelnię z ognia i wlej szklankę zimnej wody do powstałego karmelu. Karmel natychmiast stwardnieje z nagłej zmiany temperatury.
ponownie podpal patelnię i podgrzewaj, aż karmel całkowicie się rozpuści.
umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i polej syropem karmelowym.
umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40 minut.
podczas gotowania kurczaka dwa do trzech razy polej go sosem powstałym podczas pieczenia.
na patelni wymieszaj sól i cukier i przy ciągłym mieszaniu przygotuj jasnobrązowy karmel.
zdejmij patelnię z ognia i wlej szklankę zimnej wody do powstałego karmelu. Karmel natychmiast stwardnieje z nagłej zmiany temperatury.
ponownie podpal patelnię i podgrzewaj, aż karmel całkowicie się rozpuści.
umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i polej syropem karmelowym.
umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40 minut.
podczas gotowania kurczaka dwa do trzech razy polej go sosem powstałym podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g