ciasto jabłkowo-cebulowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
posmaruj naczynie do pieczenia masłem.
rozwałkuj ciasto do wielkości formy z bokami, nakłuj widelcem.
połóż wycięty arkusz papieru do pieczenia na cieście.
wlej fasolę lub groszek na liść.
umieść formy pod rogami ciasta.
posmaruj ciasto ubitym jajkiem.
umieść formę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15-20 minut.
gdy tylko boki się zrumienią i podniosą, zdobądź kształt.
boczek pokroić w paski i lekko podsmażyć.
pokrój cebulę na półpierścienie, Dodaj do mostka.
jabłka obrać, pokroić w kliny i dusić razem z mostkiem i cebulą przez 15 minut. Ostudzić.
zetrzyj ser na drobnej tarce.
posyp serem spód ciasta.
ułóż nadzienie na wierzchu.
ubij śmietanę z jajkami, dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, zioła. Wymieszaj nadzienie z serem, zachowując niewielką część. Wlać ciasto.
posyp pozostałym serem.
piec ciasto przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
podawaj na ciepło.
rozwałkuj ciasto do wielkości formy z bokami, nakłuj widelcem.
połóż wycięty arkusz papieru do pieczenia na cieście.
wlej fasolę lub groszek na liść.
umieść formy pod rogami ciasta.
posmaruj ciasto ubitym jajkiem.
umieść formę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15-20 minut.
gdy tylko boki się zrumienią i podniosą, zdobądź kształt.
boczek pokroić w paski i lekko podsmażyć.
pokrój cebulę na półpierścienie, Dodaj do mostka.
jabłka obrać, pokroić w kliny i dusić razem z mostkiem i cebulą przez 15 minut. Ostudzić.
zetrzyj ser na drobnej tarce.
posyp serem spód ciasta.
ułóż nadzienie na wierzchu.
ubij śmietanę z jajkami, dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, zioła. Wymieszaj nadzienie z serem, zachowując niewielką część. Wlać ciasto.
posyp pozostałym serem.
piec ciasto przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
podawaj na ciepło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal / 100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g