babeczka kawowo-czekoladowa
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. W misce umieść jajka i cukier, ubijaj przez 8-10 minut. Masa powinna podwoić się i stać się bujna i jasna.
2. W rondlu podgrzej mleko, gdy tylko zagotuje się, dodaj kakao i kawę. Mieszaj trzepaczką, aż się rozpuści i zdejmij z ognia.
3. Dodaj trochę zmiękczonego masła do mieszanki jajecznej, kontynuując ubijanie mikserem na średniej prędkości, aż składniki się połączą.
4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na mieszankę jajeczno-śmietankową i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką, od czasu do czasu wlej ciepłe mleko czekoladowo-kawowe i alkohol. Mieszaj, aż masa będzie jednorodna. Nie daj się ponieść emocjom, w przeciwnym razie babeczka Nie wzrośnie dobrze w piekarniku.
5. Rozgrzej piekarnik do 180 C. nasmaruj formę do ciasta cienką warstwą masła i posyp mąką. Nadmiar strząsnąć.
6. Włóż ciasto do formy i włóż do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Skup się na swoim piekarniku!
gotową babeczkę odstaw na chwilę w formie, a następnie odwróć na ruszt kuchenny i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
1. W misce umieść jajka i cukier, ubijaj przez 8-10 minut. Masa powinna podwoić się i stać się bujna i jasna.
2. W rondlu podgrzej mleko, gdy tylko zagotuje się, dodaj kakao i kawę. Mieszaj trzepaczką, aż się rozpuści i zdejmij z ognia.
3. Dodaj trochę zmiękczonego masła do mieszanki jajecznej, kontynuując ubijanie mikserem na średniej prędkości, aż składniki się połączą.
4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na mieszankę jajeczno-śmietankową i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką, od czasu do czasu wlej ciepłe mleko czekoladowo-kawowe i alkohol. Mieszaj, aż masa będzie jednorodna. Nie daj się ponieść emocjom, w przeciwnym razie babeczka Nie wzrośnie dobrze w piekarniku.
5. Rozgrzej piekarnik do 180 C. nasmaruj formę do ciasta cienką warstwą masła i posyp mąką. Nadmiar strząsnąć.
6. Włóż ciasto do formy i włóż do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Skup się na swoim piekarniku!
gotową babeczkę odstaw na chwilę w formie, a następnie odwróć na ruszt kuchenny i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Likier baileys - 327 kcal/100g