skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Przesiej mąkę do miski.
2. Dodaj zmiękczone masło, cukier puder, cukier waniliowy i sól do przesianej mąki, zmiel wszystko na miękisz, dodaj jajko i rozpuszczoną czekoladę o temperaturze pokojowej do masy. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zwinąć w kulkę i owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 30 minut.
3. Ubij białka z dużą prędkością miksera, aż będą gęste i gęste, stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż będą stabilne i błyszczące szczyty.
4. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i wytnij foremkami (mam gwiazdkę) ciasto o grubości 5-7 mm.
5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. upiecz ciasteczka (aby nie były zbyt rumiane!). Schłodzić ciasteczka na ruszcie.
6. Umieść ubite białka z torby cukierniczej z dyszą gwiazdkową na schłodzonych ciasteczkach.
7. Rozgrzej piekarnik do 130-150 C w trybie konwekcji (umieść blachę do pieczenia na samym dole piekarnika). Upiec ciasteczka bezowe w rozgrzanym piekarniku, aż beza będzie gotowa (Zajęło mi to około 30-35 minut, mam je lekko karmelowe ze względu na wysoką temperaturę, jeśli w niskiej temperaturze 80-100 C, pozostaną białe). Gdy beza będzie gotowa do wyciągnięcia i przełożyć na ruszt do ostygnięcia.
8. Przełóż gorzką czekoladę do miski i rozpuść ją w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej czekoladę do Kornetki lub torebki cukierniczej i dowolnie udekoruj ciasteczka bezowe. Poczekaj, aż czekolada stwardnieje i możesz pić herbatę.
beza w tym ciasteczku jest opcjonalna, można bez niej gotować, ciasteczka są bardzo smaczne i aromatyczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g