czekoladowe ciasteczka bezowe

najdelikatniejsze ciasteczka o bogatym smaku czekolady staną się ulubieńcem rodziny. Proste i efektowne! Bardzo ciekawy i smaczny przepis. A wygląd jest bardzo świąteczny.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 24 % 19 g
węglowodany 70 % 56 g
410 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

1. Przesiej mąkę do miski.
2. Dodaj zmiękczone masło, cukier puder, cukier waniliowy i sól do przesianej mąki, zmiel wszystko na miękisz, dodaj jajko i rozpuszczoną czekoladę o temperaturze pokojowej do masy. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zwinąć w kulkę i owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 30 minut.
3. Ubij białka z dużą prędkością miksera, aż będą gęste i gęste, stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż będą stabilne i błyszczące szczyty.
4. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i wytnij foremkami (mam gwiazdkę) ciasto o grubości 5-7 mm.
5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. upiecz ciasteczka (aby nie były zbyt rumiane!). Schłodzić ciasteczka na ruszcie.
6. Umieść ubite białka z torby cukierniczej z dyszą gwiazdkową na schłodzonych ciasteczkach.
7. Rozgrzej piekarnik do 130-150 C w trybie konwekcji (umieść blachę do pieczenia na samym dole piekarnika). Upiec ciasteczka bezowe w rozgrzanym piekarniku, aż beza będzie gotowa (Zajęło mi to około 30-35 minut, mam je lekko karmelowe ze względu na wysoką temperaturę, jeśli w niskiej temperaturze 80-100 C, pozostaną białe). Gdy beza będzie gotowa do wyciągnięcia i przełożyć na ruszt do ostygnięcia.
8. Przełóż gorzką czekoladę do miski i rozpuść ją w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej czekoladę do Kornetki lub torebki cukierniczej i dowolnie udekoruj ciasteczka bezowe. Poczekaj, aż czekolada stwardnieje i możesz pić herbatę.

beza w tym ciasteczku jest opcjonalna, można bez niej gotować, ciasteczka są bardzo smaczne i aromatyczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy