skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec zapiekankę bananowo-twarogową? Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Roztop masło.
Krok 3:
Dodaj jajko, cukier i twaróg.
Krok 4:
Wymieszaj.
Krok 5:
Pokrój banany.
Krok 6:
Nasmaruj formę.
Krok 7:
Rozłóż banany.
Krok 8:
Na wierzch polej je twarogiem.
Krok 9:
Piec w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem (cukier można zastąpić miodem) i roztopionym masłem na gładką masę. Banany obrać i pokroić wzdłuż na dwie części. Formę posmarować masłem, ułożyć banany i zalać mieszanką twarogowo-jajeczną. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 220 C. posyp gotową zapiekankę sokiem pomarańczowym, w razie potrzeby udekoruj jagodami. Smacznego!
ważne jest, aby dokładnie rozważyć wybór twarogu. Produkt niskiej jakości może zepsuć gotowe danie, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Wybierz świeży, naturalny twaróg, bez obcych zanieczyszczeń, oznak zepsucia (nieprzyjemny zapach, niejednorodny kolor, oddzielona serwatka). Nie zapomnij zwrócić uwagi na konsystencję (suchą, wilgotną, jednorodną lub ziarnistą, miękką lub pastowatą), a także zawartość tłuszczu w produkcie. Jeśli twaróg jest zbyt mokry, możesz dodać łyżkę semoliny do zapiekanki z twarogiem bananowym.
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g