zapiekanka z twarogiem bananowym

pyszna zapiekanka z pewnością spodoba się dzieciom! Wszyscy. Polecam zapiekanki z twarogu. Bardzo smaczne i zdrowe. A co najważniejsze, zapiekanka bananowo-twarogowa jest lubiana przez dzieci.
NataszaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 65 % 20 g
157 kcal
IG: 0 / 71 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec zapiekankę bananowo-twarogową? Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, cukier i twaróg.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój banany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj formę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż banany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch polej je twarogiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.

twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem (cukier można zastąpić miodem) i roztopionym masłem na gładką masę. Banany obrać i pokroić wzdłuż na dwie części. Formę posmarować masłem, ułożyć banany i zalać mieszanką twarogowo-jajeczną. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 220 C. posyp gotową zapiekankę sokiem pomarańczowym, w razie potrzeby udekoruj jagodami. Smacznego!

ważne jest, aby dokładnie rozważyć wybór twarogu. Produkt niskiej jakości może zepsuć gotowe danie, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Wybierz świeży, naturalny twaróg, bez obcych zanieczyszczeń, oznak zepsucia (nieprzyjemny zapach, niejednorodny kolor, oddzielona serwatka). Nie zapomnij zwrócić uwagi na konsystencję (suchą, wilgotną, jednorodną lub ziarnistą, miękką lub pastowatą), a także zawartość tłuszczu w produkcie. Jeśli twaróg jest zbyt mokry, możesz dodać łyżkę semoliny do zapiekanki z twarogiem bananowym.

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy