ciasteczka orzechowo-cytrusowe
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
GOTOWANIE CIASTECZEK:
1. Zmiel schłodzone masło mąką i cukrem pudrem na miękisz, włóż do masy jajka, wymieszaj, aż będzie gładkie.
2. Dodaj zmielone orzechy laskowe, skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zwinąć ciasto w kulki i owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.
3. Wyjmij ciasto, rozwałkuj ciasto o grubości 5-7 mm.i wytnij za pomocą okrągłego wycięcia przedmiotu obrabianego, wykonaj otwory za pomocą rurki koktajlowej.
4. Połóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku do 200C przez 10-15 minut. Skup się na swoim piekarniku!
ciasteczka są gotowe! Smacznego!
1. Zmiel schłodzone masło mąką i cukrem pudrem na miękisz, włóż do masy jajka, wymieszaj, aż będzie gładkie.
2. Dodaj zmielone orzechy laskowe, skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zwinąć ciasto w kulki i owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.
3. Wyjmij ciasto, rozwałkuj ciasto o grubości 5-7 mm.i wytnij za pomocą okrągłego wycięcia przedmiotu obrabianego, wykonaj otwory za pomocą rurki koktajlowej.
4. Połóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku do 200C przez 10-15 minut. Skup się na swoim piekarniku!
ciasteczka są gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g