skład / składniki
gotowanie krok po kroku
lekko podgrzej kefir lub wodę, rozpuść drożdże, dodaj 50 g mąki, dobrze wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
wymieszaj nasiona lnu i sezamu, a następnie podziel je na 2 części.
wymieszaj pozostałą mąkę z kefirem, dodaj sól, ocet i olej roślinny,a następnie ciasto i połowę nasion.
po ugniataniu otrzymamy miękkie i elastyczne ciasto.Zostawiamy go na około 50 minut, a następnie ponownie ugniatamy i dzielimy na 9 części.
pozostaw na 5-7 minut, uformuj owalne bułki.
bułki lekko posyp wodą i zanurz w mieszance nasion.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż bułki, przykryj i pozostaw na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, umieść miskę z gorącą wodą.Pieczemy bułki parą przez 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 20-25 minut. Gotowe bułki układamy na ruszcie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g