Almoixavena z jabłkami

pyszny hołd dla tradycyjnej kuchni hiszpańskiej! Umiarkowanie słodki smak delikatnego ciasta parzonego. A jabłka w tortilli wcale nie są zbędne! Bardzo delikatna i przyjemna tortilla Almoixavena to hiszpańska słodka tortilla z ciasta parzonego. Gotowałem 1 raz, więc nie oceniaj surowo!
Helena-RzęskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 55 % 17 g
178 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

1. Wymieszaj wodę z olejem roślinnym i masłem, zagotuj. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj mąkę i ubij mikserem lub blenderem. 
2. Dodaj po jednym jajku do schłodzonej masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na 5 minut.
3. Umyj jabłka, obierz, usuń rdzeń i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj cukier i cynamon.
4. Połóż połowę ciasta parzonego w formie wyłożonej naoliwionym papierem, wygładź. Na wierzch ciasta ułóż jabłka i posyp 1/2 mieszanki cukru cynamonowego. Rozłóż pozostałe ciasto na wierzchu, posyp cukrem cynamonowym.
5. Piec ciasto w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180-200 stopni.
smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy