Almoixavena z jabłkami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Wymieszaj wodę z olejem roślinnym i masłem, zagotuj. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj mąkę i ubij mikserem lub blenderem.
2. Dodaj po jednym jajku do schłodzonej masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na 5 minut.
3. Umyj jabłka, obierz, usuń rdzeń i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj cukier i cynamon.
4. Połóż połowę ciasta parzonego w formie wyłożonej naoliwionym papierem, wygładź. Na wierzch ciasta ułóż jabłka i posyp 1/2 mieszanki cukru cynamonowego. Rozłóż pozostałe ciasto na wierzchu, posyp cukrem cynamonowym.
5. Piec ciasto w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180-200 stopni.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g