Baranek Wielkanocny na Wielkanoc

Ten szalenie pyszny Baranek jest w mocy najbardziej pracowitych gospodyń domowych! Szybkość gotowania, wygląd Możesz szybko przygotować ciekawe wypieki - Wielkanocną jagnięcinę z ciasta na Wielkanoc.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 71 % 29 g
223 kcal
IG: 3 / 72 / 24

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

rozmrożone ciasto rozmrozić, rozwałkować na cienką warstwę. Wytnij "baranka" na papierowym szablonie, przenieś go na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Zwilżyć wodą, "przykleić" oczko z kawałka ciasta, z rodzynek zrobić "oko".
pozostałe ciasto zwilżyć wodą, posypać makiem i cukrem, zwinąć i pokroić w plastry o grubości 1 cm.
połóż kawałki " bułki "na" ciele " baranka. Odstawić, posmarować ubitym jajkiem i piec w 180 stopniach na złoty kolor. Baranek Wielkanocny gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy