Baranek Wielkanocny
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozmrożone ciasto rozmrozić, rozwałkować na cienką warstwę. Wytnij "baranka" na papierowym szablonie, przenieś go na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Zwilżyć wodą, "przykleić" oczko z kawałka ciasta, z rodzynek zrobić "oko".
pozostałe ciasto zwilżyć wodą, posypać makiem i cukrem, zwinąć i pokroić w plastry o grubości 1 cm.
połóż kawałki " bułki "na" ciele " baranka. Odstawić, posmarować ubitym jajkiem i piec w 180 stopniach na złoty kolor. Baranek Wielkanocny gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 320 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 226 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g