ciasteczka jabłkowe z jabłkami

najsmaczniejsze ciasteczka nie pozostawiają nikogo obojętnym! Prosty przepis na pyszne ciasteczka jabłkowe. Przygotowuje się w pół godziny.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 66 % 37 g
285 kcal
IG: 8 / 3 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

zmiel jajka z cukrem + cukier waniliowy. Wlej stopione masło, wymieszaj. Wlej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż będzie jednorodny.

obrane jabłka trzy na grubej tarce, przełóż do ciasta, wymieszaj. Ciasto okazuje się mniej więcej jak lepka kasza manna, praca z nim rękami jest niewygodna, ale jest zbierana na łyżce ze zjeżdżalnią. Jeśli jabłka są zbyt soczyste, a ciasto jest cienkie, dodaj trochę przesianej mąki. 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!



na pergaminie na blasze do pieczenia za pomocą dwóch łyżek umieść ciasto w małych zjeżdżalniach. Odstęp między zjeżdżalniami wynosi 2 cm.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. czas i temperatura są podane bliżej, skup się na piekarniku.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

posyp gotowe ciasteczka jabłkowe cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy