skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zmiel jajka z cukrem + cukier waniliowy. Wlej stopione masło, wymieszaj. Wlej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż będzie jednorodny.
obrane jabłka trzy na grubej tarce, przełóż do ciasta, wymieszaj. Ciasto okazuje się mniej więcej jak lepka kasza manna, praca z nim rękami jest niewygodna, ale jest zbierana na łyżce ze zjeżdżalnią. Jeśli jabłka są zbyt soczyste, a ciasto jest cienkie, dodaj trochę przesianej mąki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
na pergaminie na blasze do pieczenia za pomocą dwóch łyżek umieść ciasto w małych zjeżdżalniach. Odstęp między zjeżdżalniami wynosi 2 cm.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. czas i temperatura są podane bliżej, skup się na piekarniku.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
posyp gotowe ciasteczka jabłkowe cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g