ciasteczka kawowe z orzechami włoskimi i kawałkami czekolady
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
do przygotowania ciasteczek potrzebujemy torebki "cappuccino z Amaretto" i łyżeczki kawy rozpuszczalnej, które rozpuszczamy w w łyżce wrzącej wody. Zmiękczone masło mielimy z cukrem i jajkiem, dodajemy roztwór kawy i cappuccino, dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniataj ciasto. Wymieszaj posiekane orzechy i czekoladę z gotowym ciastem. Z przygotowanego ciasta formujemy kulki, po uprzednim zwilżeniu rąk w wodzie, ponieważ ciasto jest trochę lepkie. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej nasze kulki. Na wierzchu można umieścić orzechy. Piec w temperaturze 180 gr. 12-15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g