ciasteczka miodowe z cynamonem

idealne wypieki na herbatę w mroźny zimowy wieczór!
KaroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 15 % 13 g
węglowodany 77 % 65 g
412 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

masło, miód, cukier włożyć do rondla i rozpalić na małym ogniu. Poczekaj, aż masło się rozpuści.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki do garnka i zagniataj ciasto, które nie powinno przyklejać się do rąk.
uformuj małe kulki z ciasta, rozłóż na blasze do pieczenia i lekko dociśnij dłonią. Możesz" rysować " wzory.
piec 10 minut w 200C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy