ciasteczka cytrynowo-imbirowe
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, imbirem.
ubij cukier z masłem.
dodaj jajko do mieszanki olejowej, wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.
Połącz mieszaninę masła z mąką, dobrze wymieszaj.
na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż ciasto łyżką stołową, posyp cukrem i piecz przez 7-9 minut w 180C.
ubij cukier z masłem.
dodaj jajko do mieszanki olejowej, wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.
Połącz mieszaninę masła z mąką, dobrze wymieszaj.
na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż ciasto łyżką stołową, posyp cukrem i piecz przez 7-9 minut w 180C.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g