jabłkowo-porzeczkowa Charlotte

Ta wariacja na temat zwykłej Charlotte zachwyci nawet konserwatystów. Łatwy w przygotowaniu. Szybkie gotowanie to dobry wynik.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 84 % 36 g
189 kcal
IG: 14 / 3 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

1. Przygotuj formę. Posmaruj go masłem, ułóż plasterki jabłek (bez skórki i rdzenia), a także jagody porzeczki.
2. Włącz piekarnik na 180 stopni. Przygotuj ciasto. Ubij jajka z wanilią i zwykłym cukrem w puszystą pianę. Dodaj mąkę i delikatnie mieszaj ruchami od góry do dołu, aż będzie gładka.
3. Wlać ciasto do przygotowanej formy.
4. Włóż do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy