jabłkowo-porzeczkowa Charlotte
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Przygotuj formę. Posmaruj go masłem, ułóż plasterki jabłek (bez skórki i rdzenia), a także jagody porzeczki.
2. Włącz piekarnik na 180 stopni. Przygotuj ciasto. Ubij jajka z wanilią i zwykłym cukrem w puszystą pianę. Dodaj mąkę i delikatnie mieszaj ruchami od góry do dołu, aż będzie gładka.
3. Wlać ciasto do przygotowanej formy.
4. Włóż do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g