babeczki karmelowe z pralinami z orzechów laskowych
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
kremowy karmel waniliowy. (Zdjęcie i przepis mam w przepisach):
1. W małym rondlu na średnim ogniu podgrzej śmietanę z nasionami i wanilią. Utrzymuj je w cieple do czasu użycia.
2. W innym rondlu wymieszaj wodę, cukier, masło, sól i miód. Umieścić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Mieszaj od czasu do czasu, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
gdy mieszanina cukru się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i przykryj. Trzymaj tak przez 3-5 minut. Wtedy karmel stanie się szczególnie pięknym kolorem.
3. Następnie zdejmij wszystko z ognia i wlej gorącą śmietanę cienkim strumieniem. Wymieszaj trzepaczką. Przywróć wszystko do średniego ciepła i mieszaj nieprzerwanie przez kolejne 2 minuty.
zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
następnie wlej do słoika, włóż do niego wanilię i wstaw na noc do lodówki. zgęstnieje kilka razy.
pralinki z orzechów laskowych:
1. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozpuść cukier i doprowadź do karmelowego koloru. Dodaj orzechy, wymieszaj i połóż całą masę na arkuszu pergaminu posmarowanym masłem.
pozostawić do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.
następnie rozbij, złóż do worka do szprycowania (ponieważ jest gęstszy niż zwykła plastikowa torba) i dobrze uderz wałkiem do ciasta, aby rozbić pralinę na okruchy.
babeczka karmelowa:
1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
2. Foremki do muffinek lub jedną dużą foremkę o średnicy 26 cm posmarować cienką warstwą masła i posypać mąką.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Mikserem ubij jajka z cukrem pudrem przez 8-10 minut. Masa powinna rozjaśnić się i kilkakrotnie zwiększyć rozmiar.
zmniejsz prędkość miksera do średniej i bez przestawania ubijania dodaj małe kawałki masła zmieszanego z przesianą mąką.
5. Następnie dodaj gęsty karmel. Wszystko mieszaj, aż się połączy i wyłącz mikser.
6. Za pomocą silikonowej szpatułki wymieszaj praliny. Ciasto wyjdzie grube i miękkie.
7. Rozłóż na foremkach. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
gotowe babeczki lekko ostygną w foremkach, a następnie odwróć na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
następnie możesz posypać cukrem pudrem lub podawać z gęstym karmelem.
1. W małym rondlu na średnim ogniu podgrzej śmietanę z nasionami i wanilią. Utrzymuj je w cieple do czasu użycia.
2. W innym rondlu wymieszaj wodę, cukier, masło, sól i miód. Umieścić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Mieszaj od czasu do czasu, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
gdy mieszanina cukru się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i przykryj. Trzymaj tak przez 3-5 minut. Wtedy karmel stanie się szczególnie pięknym kolorem.
3. Następnie zdejmij wszystko z ognia i wlej gorącą śmietanę cienkim strumieniem. Wymieszaj trzepaczką. Przywróć wszystko do średniego ciepła i mieszaj nieprzerwanie przez kolejne 2 minuty.
zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
następnie wlej do słoika, włóż do niego wanilię i wstaw na noc do lodówki. zgęstnieje kilka razy.
pralinki z orzechów laskowych:
1. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozpuść cukier i doprowadź do karmelowego koloru. Dodaj orzechy, wymieszaj i połóż całą masę na arkuszu pergaminu posmarowanym masłem.
pozostawić do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.
następnie rozbij, złóż do worka do szprycowania (ponieważ jest gęstszy niż zwykła plastikowa torba) i dobrze uderz wałkiem do ciasta, aby rozbić pralinę na okruchy.
babeczka karmelowa:
1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
2. Foremki do muffinek lub jedną dużą foremkę o średnicy 26 cm posmarować cienką warstwą masła i posypać mąką.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Mikserem ubij jajka z cukrem pudrem przez 8-10 minut. Masa powinna rozjaśnić się i kilkakrotnie zwiększyć rozmiar.
zmniejsz prędkość miksera do średniej i bez przestawania ubijania dodaj małe kawałki masła zmieszanego z przesianą mąką.
5. Następnie dodaj gęsty karmel. Wszystko mieszaj, aż się połączy i wyłącz mikser.
6. Za pomocą silikonowej szpatułki wymieszaj praliny. Ciasto wyjdzie grube i miękkie.
7. Rozłóż na foremkach. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
gotowe babeczki lekko ostygną w foremkach, a następnie odwróć na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
następnie możesz posypać cukrem pudrem lub podawać z gęstym karmelem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukierki - 397 kcal/100g