babeczki karmelowe z pralinami z orzechów laskowych

wykwintne babeczki dla profesjonalnych gospodyń domowych! Ciekawy przepis i smaczny wynik! Delikatne i aromatyczne babeczki, bardzo przewiewna struktura miękiszu z orzechowymi Plamami. Podałam je z płynnym karmelem, było nam bardzo smacznie. Można je umieścić w pojemniku i są doskonale przechowywane przez tydzień, nie wytrzymaliśmy ich już.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 30 % 22 g
węglowodany 62 % 46 g
393 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
kremowy karmel waniliowy. (Zdjęcie i przepis mam w przepisach):
1. W małym rondlu na średnim ogniu podgrzej śmietanę z nasionami i wanilią. Utrzymuj je w cieple do czasu użycia.
2. W innym rondlu wymieszaj wodę, cukier, masło, sól i miód. Umieścić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Mieszaj od czasu do czasu, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
gdy mieszanina cukru się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i przykryj. Trzymaj tak przez 3-5 minut. Wtedy karmel stanie się szczególnie pięknym kolorem.
3. Następnie zdejmij wszystko z ognia i wlej gorącą śmietanę cienkim strumieniem. Wymieszaj trzepaczką. Przywróć wszystko do średniego ciepła i mieszaj nieprzerwanie przez kolejne 2 minuty.
zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
następnie wlej do słoika, włóż do niego wanilię i wstaw na noc do lodówki. zgęstnieje kilka razy.
pralinki z orzechów laskowych:
1. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozpuść cukier i doprowadź do karmelowego koloru. Dodaj orzechy, wymieszaj i połóż całą masę na arkuszu pergaminu posmarowanym masłem.
pozostawić do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.
następnie rozbij, złóż do worka do szprycowania (ponieważ jest gęstszy niż zwykła plastikowa torba) i dobrze uderz wałkiem do ciasta, aby rozbić pralinę na okruchy.
babeczka karmelowa:
1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
2. Foremki do muffinek lub jedną dużą foremkę o średnicy 26 cm posmarować cienką warstwą masła i posypać mąką.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Mikserem ubij jajka z cukrem pudrem przez 8-10 minut. Masa powinna rozjaśnić się i kilkakrotnie zwiększyć rozmiar.
zmniejsz prędkość miksera do średniej i bez przestawania ubijania dodaj małe kawałki masła zmieszanego z przesianą mąką.
5. Następnie dodaj gęsty karmel. Wszystko mieszaj, aż się połączy i wyłącz mikser.
6. Za pomocą silikonowej szpatułki wymieszaj praliny. Ciasto wyjdzie grube i miękkie.
7. Rozłóż na foremkach. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
gotowe babeczki lekko ostygną w foremkach, a następnie odwróć na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
następnie możesz posypać cukrem pudrem lub podawać z gęstym karmelem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukierki - 397   kcal/100g

Podobne przepisy